DOBC 2024: 1e divisie, band 6

Laatste update om 18:46 op Saturday, 8 June

Het is de beurt aan Brassband G.A.N.S. olv Jan Werkman die hun wedstrijddebuut maken. Deze brassband is opgericht met als doel: een brassbandplatform in het noorden bieden op eerste divisieniveau. De letters G.A.N.S staan voor "Nieuw Gronings Koper Geluid". Vertaald naar het Latijn is dat "Nova Aeris Soni Groningen", de afkorting waarmee je G.A.N.S. vormt.

Osterfjorden - Stijn Aertgeerts: Dit openingswerk werd in 2015 geschreven in opdracht van het 'Brass On Stage 2015' festival voor de Noorse Eikanger-Bjørsvik Musikklag die recent nog de tweede plaats tijdens de EBK wisten te behalen.

Een forse opening, vol overtuiging gespeeld. Er zijn zeker geen zenuwen te bekennen in dit openingswerk. De leden gaan er allemaal vol voor. Wat een power!

Reflections - Ole Edvard Antonsen, arr. Rieks van der Velde: Ole Edvard Antonsen wordt tegenwoordig beschouwd als een van 's werelds toonaangevende trompettistsolisten en hij is een van de absoluut grootste internationale sterren van Noorwegen. Antonsen heeft als solist gespeeld in de belangrijkste muziekscènes in meer dan 40 landen over de hele wereld. Het nummer Reflections is op alle grote streamingsdiensten uitgebracht.

Na dit geweld meteen een rustpunt met Josephine Veenstra-van den Berg op hoorn met Reflections. We horen ook meteen de andere kant van G.A.N.S. Een prachtige begeleiding van een subliem gespeelde solo. 

Paganini Variations - Philip Wilby: In opdracht van de BBC in 1991 voor hun ‘Band of the Year’-evenement, werd Paganini Variations voor het eerst opgenomen door Grimethorpe Colliery Band in hetzelfde jaar. Zoals de titel van het werk doet vermoeden, speelt Paganini Variations zich af rond de muziek van de grote Italiaanse componist en violist Niccolò Paganini. Philip Wilby ; “De bedoeling was om een ​​stuk te componeren dat meer van Paganini zou gebruiken dan zijn aloude melodie, maar dat ook zou proberen, in moderne termen, iets van de wilde en romantische geest van zijn tijd te herscheppen. Het stuk bestaat dus op twee complementaire niveaus. Ik heb de gevierde melodie uit zijn 24e Caprice overgenomen en voorzien van een set van veertien variaties, bedoeld om het volledige potentieel van de moderne brassband te benutten.

Ook G.A.N.S. speelt een echt brassband klassieker. Sterke opening. De iets te vroege inzet van de pauk wordt opgelost door Jan Werkman. Het tempo is stevig, maar men komt er goed doorheen. Prima Trombonesolo. Het vervolg is niet zonder vlekjes en soms wat grof, maar het overtuigende spel blijft en het plezier spat er van af. Wat stemmingsproblemen in de baspassage. Goede euphonium solo. Ook de bugelsolo mag er zijn. Het laatste deel heeft een goed karakter. Het is al vrij snel (te) luid waardoor de helderheid wegvalt. Het publiek kan dit eerste optreden van de band zeer waarderen. 

Wat is de reactie van dirigent Jan Werkman, klik HIER


CU Brass kan alleen bestaan door trouwe steun van bijvoorbeeld Yamaha Music Europe