DOBC 2024: 1e divisie, band 3

Laatste update om 16:05 op Saturday, 8 June

Kunst naar Kracht de Goorn o.l.v. Pieter Koster is de derde band van deze middag in de eerste divisie: 

Partita for Band, mvt. 1 - Philip Wilby: Het verplichte werk van de derde sectie voor de regionale kampioenschappen van de British Brass Band 2014 en is opgedragen aan Brian Lingley en de Rotherham Schools Brass Band. Zoals veel componisten die tegenwoordig voor brassband schrijven, maakt het geluid en de cultuur van bandmuziek deel uit van hun kindertijd, en deze korte Partita probeert die kinderlijke herinneringen te herdenken in de muzikale termen van de hedendaagse munteenheid. Het werk kent vier bewegingen, en vandaag horen we movement 1: Torens en schoorstenen

Goede start van Kunst naar Kracht waarbij meteen de mooie bas-sound opvalt. 

Concerto for Tenor Horn mvt. 3 - Gareth Wood: Gareth Woods Concerto voor tenorhoorn werd geschreven in opdracht van de Welsh Amateur Music Federation van het Ty Cerdd-Music Centre Wales. Het werk is geschreven voor tenorhoornsolist Owen Farr en de National Youth Brass Band of Wales. Het is in een traditionele driedelige vorm die de behendigheid en lyriek van de tenorhoorn demonstreert. We luisteren vandaag naar deel 3.

Sjon Bakker neemt dit uiterst lastige solo-werk voor zijn rekening. De begeleiding is echt wat te sterk in het begingedeelte. Later is dit beter. Wat een technisch vermogen bij de solist. De noten ratelen voorbij, waarbij het niet uit lijkt te maken hoe laag of hoog ze zijn. Bravo!

Hope - Stijn Aertgeerts: In de onrustige wereld waarin we tegenwoordig leven is het moeilijk om positief te blijven. De alarmerende toestand van het klimaat, de wereldpolitiek is gek geworden. Het lijkt erop dat de haat zich steeds verder verspreidt in de wereld en het maakt je hulpeloos.

Alweer zo'n prachtig gedragen werk deze dag: 'Hope'. Prachtig gespeeld door KnK. De ondergrens in dynamiek zou nog iets verder opgezocht kunnen worden. Maar bovenal horen we een mooie bandsound en een prima solisten. Het slot is schitterend.

St James’s - A New Beginning - Phillip Harper: St James’s – A New Beginning herdenkt de dood van de Engelse architect Sir Christopher Wren 300 jaar geleden. Londen werd na de Grote Brand van 1666 weer opgebouwd naar zijn ontwerpen. Het stuk is gekozen als verplicht werk voor het nationale brassband-kampioenschap van Groot-Brittannië (“1st Section”) van 2023.

De compositie bestaat uit vier delen:
I. THE GREAT FIRE (De Grote Brand)
II. AFTERMATH (Nasleep)
III. VISION (Visie)
IV. RENAISSANCE (Wedergeboorte)

De klokken luiden de alarmbel en terwijl de hoofdstad door vlammen wordt overspoeld, verspreiden paniek en wanhoop zich. Terwijl het vuur uitdooft, blijven wij achter om de nasleep van het inferno te overdenken. En daar is Sir Christopher Wren. Zijn visie en moed behoorden tot de meest invloedrijke krachten bij de wederopbouw van Londen, dat verrees om zijn plaats als een van de grote steden ter wereld weer op te eisen.

In tegenstelling tot de vorige band die dit werk speelde zijn de klokken nu niet dominant aanwezig. Ze staan ook wel heel ver naar achter en uit de band. De drive is goed in het eerste deel, maar soms is het wat onrustig. Mooie flugel en cornet solo's in het tweede deel. De p en pp in de begeleiding van de prachtige euphoniumsolo wordt nu wel opgezocht. Mooi! Lichte stemmingsproblemen aan het eind van deel 3 in bassen en cornetten. Lekkere drive en tempo weer in deel 4. Er wordt mooie muziek gemaakt in dit deel. Het slot is compact en de bastrombone is ook niet moe. Een mooi einde van dit optreden. 

Luisteren naar de eerste reactie van de dirigent, Pieter Koster? Klik HIER

Advertorial:
CU Brass dankt Adams Musical Instruments voor haar support