DOBC 2024: 1e divisie, band 2

Laatste update om 14:22 op Saturday, 8 June

De tweede band die het podium betreedt is Gloria Deï o.l.v. Gerk Huisma. 

Soaring the Heigts - Christopher Bond: Soaring The Heights is een mooie opener voor een concert, geschreven voor en in opdracht van Cory Band in 2024 ter gelegenheid van het 140-jarig jubileum van de band. Met solo's voor cornet en euphonium opent en sluit het werk briljant en krachtig.

Een sprankelende opening door Gloria Deï. Een volle tuttiklank vult de Oosterpoort. Ook de solisten geven meteen thuis. 

First Light - Ben Hollings: Een langzame zangerige melodie wordt gepresenteerd in de cornetsolo en doorgegeven tussen de band en de solist om beelden te creëren van de rustige nacht voordat het stuk een climax bereikt dat bedoeld is om de lichtstralen weer te geven die tevoorschijn komen als de zon opkomt. Vervolgens wordt het thema in een tutti forte-gedeelte gepresenteerd voordat het tot een rustig einde komt. First Light is geschreven voor Kirsty Abbotts en de Carlton Main Frickley Colliery Band.

Oebele van der Heide op cornet behoeft geen introductie meer. Een prachtig gedragen solo. Met veel gevoel gespeeld. En wat een sound van de band in het tutti gedeelte! In een woord prachtig! 

Sinfonietta 'The Wayfarer' - Eric Ball: De Wayfarer uit de titel zou Ball zelf zijn geweest, waarbij het stuk een muzikale vooruitgang presenteert via belangrijke gebeurtenissen in zijn levensverhaal. Het werk werd in 1976 geschreven tegen het einde van zijn compositiecarrière en werd gebruikt als teststuk voor de Nationale Kampioenschappen van dat jaar.

We gaan naar een echte klassieker in de Brassbandwereld. En wat is het goed dat deze werken nog steeds gespeeld blijven worden. Op een klein vlekje na gaat de band prima door de beginfase van het werk heen. Later wat lichte ongelijkheden. De sound van de band is echt goed. Mooie solistische passages in hoorns en cornetten. Dynamisch ook veel moois. Zo af en toe een kleine oneffen of ongelijkheid, maar dat is heel licht. Verder is het genieten van dit nog steeds schitterende werk en de sound van de band. 

Ook benieuwd naar de reactie van dirigent Gerk Huisma? Klik HIER

Advertorial:
YET Music & Sound heeft een actueel aanbod in de webshop betreffende blaasinstrumenten en accessoires. Heb je iets specifieks nodig? Onze specialisten kunnen altijd met je meedenken!