DOBC 2024: 2e divisie, band 5

Laatste update om 13:53 op Saturday, 8 June

Het voorlaatste optreden in de tweede divisie is van De Lofklank Ureterp o.l.v. Koen van der Molen

Into the Sky - Stephen Bulla: Dit werk is een fanfareprelude, bedoeld als openingswerk. Het weerspiegelt een moderne draai aan de stijl van de grote Strauss-fanfares voor koperblazers uit het verleden.

Strakke opening door de Lofklank. Goede tuttisound, al mist er wat transparantie. 

Meditation - Peter Graham: Meditation is het centrale thema uit The Triumph of Time, een werk in opdracht van The Black Dyke Band door muziekdirecteur Nicholas Childs. De oorspronkelijke opdracht was voor een stuk dat de vele talenten van de band zou laten zien, onder wie Zoe Hancock op bugel en baritonsoliste Katrina Marzella. Graham brengt beide instrumenten samen in deze prachtige meditatie.

Eelko Hallema (flugel) en Hendrik Veenstra (bariton) brengen het overbekende 'Meditation'. Prachtig spel van beide solisten. De band zou nog wat meer ruimte mogen geven in het eerste baritongedeelte. Ook hier is de begeleiding net iets te sterk. Lichte stemmingsproblemen en wat ongelijke inzetten in het pp gedeelte. De sfeer blijft wel behouden. Een erg mooi slot! 

The Saga of Haakon the Good - Philip Sparke: The Saga of Haakon the Good werd geschreven in opdracht van Frei Hornmusikk, uit Noorwegen, om de samenvoeging van de twee naburige Kommuner van Frei en Kristiansund te vieren, die plaatsvond op 1 januari 2008. De band gebruikte het als hun teststuk in de Noorse Nationale Brassbandkampioenschappen in februari daaropvolgend. Het stuk beschrijft belangrijke gebeurtenissen in het leven van Haakon de Goede (ca. 920-961), die later koning Haakon 1 zou worden. De toekomstige koningwerd door koning Athelstan van Engeland opgevoed als onderdeel van een vredesakkoord gesloten door zijn vader. Het werk beschrijft drie thema's: De reis naar Trondheim, The Missionaru King en De slag bij Rastarkalv.

De inzet is net niet gelijk in het verder karaktervol neergezette begindeel. Goed spel in het zwaar koper. Er zit een lekkere drive in de band hier. Trombones prima. De euphoniumsolo in het tweede deel is prachtig. Ook het overige solistische spel is dik in orde. Koen van der Molen zet er een flink tempo op aan het begin van deel drie. Het karakter is prima. In de fortissimo's wordt het spel wel weer wat ondoorzichtiger. Een overtuigend gebracht werk! 

Dirigent Koen van der Molen aan het woord na het optreden, klik HIER.

CU Brass dankt Dembro Mutes voor haar support!