DOBC 2024: 2e divisie, band 4

Laatste update om 14:14 op Saturday, 8 June

De Gereformeerde Brassband Groningen o.l.v. Jan Werkman verzorgt het vierde optreden van de dag. 

Valasia Variants - Tom Davoren: Valaisa Variants werd in opdracht van de gerenommeerde Europese en Zwitserse nationale kampioenen Valaisia ​​Brass Band geschreven voor hun optreden tijdens het galaconcert van de Europese Brassbandkampioenschappen 2019 in Montreux, Zwitserland. De muziek zelf is een balans tussen een meeslepende filmische melodie met stuwend ritme en  solo's voor cornet, tenorhoorn en euphonium.

Spectaculaire opening van het werk. De hihat en mallets staan ver uit elkaar en zijn niet helemaal samen. De verschillende secties moeten elkaar nog even vinden aan het begin van dit optreden. De slotnoot is wel prachtig. 

Fantasia on a Theme by Thomas Tallis - Ralph Vaughan Williams (arr. Klaas van der Woude): Fantasia on a Theme by Thomas Tallis, ook bekend als Tallis Fantasia, werd geschreven in 1910 door de Britse componist Ralph Vaughan Williams voor een dubbel strijkorkest, waarbij uit beide strijksecties een solostrijkkwartet werd samengesteld, zodat er een drieledig effect ontstond. De Tallis Fantasia is een van Vaughan Williams' bekendste werken en wordt nog steeds veelvuldig gebruikt op televisie en in film. Klaas van der Woude maakte dit arrangement voor Brassband.

De dynamische grens zou best nog wat meer mogen worden opgezocht in het begin van het werk. Het kwartet muzikanten achteraan het podium weet het effect wat de componist bedoeld goed te treffen. Wat blijft dit toch een mooi kenmerkend koraal om naar te luisteren. Heel knap gespeeld door GBG!  

Blue Jeans - Rob Wiffin: In 2008 werd de trombonist Chris Jeans uitgenodigd als solist op een evenement van de British Trombone Society. Hij was op zoek naar iets nieuws en nam contact op met Rob Wiffin. De titel 'Blue Jeans' verwijst naar de bluesstijl waarin het werk is geschreven en natuurlijk naar de achternaam van Chris.

Solist Jacob Terpstra laat zijn lessenaar nog eens extra goed vast zetten voordat hij begint met zijn solo. Een goed begin, al is de begeleiding redelijk sterk. Solist en band zijn elkaar even kwijt. Het slot is fraai! 

Toccata e Fantasia - Thomas Doss: Toccata e Fantasia werd geïnspireerd door de liefde van de componist voor de fantastische blaasinstrumenten van Anton Bruckner in zijn symfonieën. Binnen Toccata e Fantasia heeft Thomas Doss verschillende motieven van Bruckner gebruikt. Naast deze voor de hand liggende verwijzingen vind je ook hints van oosterse muziek waarbij de kleine motieven keer op keer herhaald worden in een soort mantra van een Indiase goeroe, en een geïmproviseerde bluessectie met een Big Band-gevoel!

De zaal wordt gevuld met flink wat decibellen bij de start. Typische Thomas Doss geluiden in dit werk. Prachtige tutti sound in de band. Goed werk in de es-cornet. Hele knappe flugelsolo, wat een klank en techniek! Hier en daar een klein vlekje, maar zeer overtuigend spel. De bassectie voegt mooie pedaalakkoorden toe. Heel fraai in de euphonium. Alles wordt er in de finale nog even uitgeperst! Een keurige uitvoering van dit lastige werk.

Kijk op ons YouTube-kanaal naar het interview met dirigent jan Werkman

Advertorial:
CU Brass dankt Adams Musical Instruments voor haar support!