DOBC 2024: 2e divisie, band 3

Laatste update om 13:46 op Saturday, 8 June

Martini Brass Band Groningen o.l.v. Rieks van der Velde is de volgende band op het podium. 

Prelude on 'tallis' - Peter Graham: De beroemde Canon van de 16e-eeuwse Engelse componist Thomas Tallis vormt de basis voor deze prelude. Na een opzwepende inleidende fanfare wordt het thema tussen de verschillende secties doorgegeven voordat een tutti het werk tot een spannend slot brengt.

In een rustig tempo start de band het werk. De eerste maten lijkt het of de band even moet wennen, maar naar het einde toe wordt de juiste balans en sfeer gevonden.

Song for Ina - Philip Sparke: Song for Ina is gemaakt in opdracht van Riki McDonnell en cadeau gegeven aan een dierbare vriend wiens vrouw, Ina, net was overleden. Het is echter niet bedoeld als een droevig stuk, maar eerder als een werk van stille passie ter liefdevolle herinnering aan een dierbare vriend.

Sfeervol spel door solist en band in de opening. Ook hier helaas wat (jeugdige) bijgeluiden, maar nu vanuit de zaal. De begeleiding is niet altijd even zuiver. Jammer van de slotnoot maar verder een prima solo van Julian Kuipers! 

Elegy I - Jacob de Haan: Elegy I ‘Jealousy’ werd genoemd naar het gelijknamige gedicht van John Donne. Jaloezie (Jealousy) roept een hele rij emoties op. Van teleurstelling, treurnis en verdriet tot boosheid en woede. Het gedicht Jealousy van Donne en ook het gelijknamige schilderij van Edvard Munch inspireerden Jacob de Haan om dit werk te componeren

Zo, dat is even heel wat anders dan de solo uit het vorige werk. Een ferme opening van het werk. De bastrombonist heeft er ook zin in. Mooi doorzichtig spel in cornetten en hoorns. Technisch ook veel goeds. Het samenspel met het slagwerk is soms net niet sluitend. Lichte stemmingsproblemen in cornetten. Solistisch is het op orde, maar wel wat vlekjes bij enkele inzetten verderop. De finale is luid zat, maar de dynamische verschillen zijn er zeker. Overtuigend slot! 

Wat hebben dirigent Rieks van der Velde en solist Julian Kuipers te vertellen na het optreden? Klik HIER

Advertorial:
Atelier Pfeiffer – Blaasinstrumenten en reparaties sinds 1928, exclusieve dealer van de Michael Rath trombones in Nederland.