EBK 2024: Keuzewerk band 12

Laatste update om 17:06 op Saturday, 4 May

We maken ons op voor het laatste optreden van vandaag. De band die gisteren het spel begon met de verplichte werken sluit het nu af. Göta Brass uit Zweden olv Michael Thomsen speelt Fraternity van Thierry Deleruyelle.

Het werk is gebaseerd op een van de belangrijkste gebeurtenissen in de geschiedenis van de steenkoolmijnbouw; de catastrofe bij Courrieres, Noord-Frankrijk. Het vond plaats op 10 maart 1906 en wordt beschouwd als het meest gedenkwaardige mijnongeval in Europa en het op één na belangrijkste ter wereld. Dit werk is zowel emotioneel als spectaculair en vertelt in 7 contrasterende delen de catastrofe die plaatsvond. Fraternity was het verplichte werk op de Europese Brass Band kampioenschappen 2016 in Lille en herdacht daarmee 110 jaar sinds de ramp in Courrieres. Sindsdien is het vrijwel elk jaar gespeeld tijdens de EBK.

Een vrij fors begin van het werk, wel een prachtige tutti sound. Mooie hoornsolo gevolgd door een heel vrij gebrachte cornetsolo. Hij neemt er echt de tijd voor! Er wordt zeker muziek gemaakt door deze band, maar het mist net aan raffinement en energie. Mooie opbouw naar het snelle gedeelte. Hier speelt het slagwerk niet samen met de band. De spanning is prima in het tragische gedeelte. Mooi werk van de trombonegroep. Ook de flugel en euphonium vallen positief op. De es-cornet is helaas wat onzuiver. De tuttisound is echter weer prachtig. Wat blijft dit toch altijd een mooi werk om naar te luisteren. De bassdrum is echt storend te sterk aan het slot. Een waardige afsluiter van de middag. 

Het is nu aan de juryleden om uit al deze fantastische uitvoeringen een rangschikking te maken. Hier zal vast nog wat discussie over zijn. Bedankt voor het volgen van CU Brass en tot later vanavond bij de prijsuitreiking!