EBK 2024: Keuzewerk band 5

Laatste update om 13:10 op Saturday, 4 May

Voor de tweede keer deze middag gaan we luisteren naar een uitvoering van 'Sand and Stars' van Thierry Deleruyelle. Deze uitvoering is van de Deense Concord Brass Band olv Jesper Juul Windahl. 

De werken van Thierry Deleruyelle zijn de laatste jaren erg in trek op de EBK, net als overigens de werken van gevestigde componisten als Peter Graham, Simon Dobsen en noem zo maar op. Opvallend is dat dit jaar voor het eerst in 13 jaar geen compositie van Oliver Waespi staat geprogrammeerd bij de keuzewerken. 

Concord begint overtuigend aan de uitvoering van Sand and Stars. Mooie solistische passages luiden het werk in. Het geheel is niet vrij van ongelijkheden. Het redelijk snel genomen tempo is niet door alle secties even goed bij te houden. Ook hier is de klap die het neerstorten van het vliegtuig moet nabootsen zeker niet gelijk. De solisten komen goed door het langzame gedeelte, maar we horen wel wat stemmingsproblemen in hoorn en cornetten. In het tema ontstaan er wat serieuzere stemmingsproblemen in (es) cornet en flugel. Ook vrij veel bijgeluiden uit het orkest van dempers en vallende voorwerpen. De solopassage wordt 'op safe' gespeeld zo lijkt het. Piano is het in ieder niet in de begeleiding tijdens de euphonium en cornet solo die de drie laatste noten van de solo zelf voor zijn rekening neemt, waar bij andere bands vaak een es-cornet te horen is. Diezelfde es-cornet heeft, evenals de hoorns, wederom stemmingsproblemen verderop. De Arabische dans wordt met een gewaagd tempo gestart. Technisch veel goeds hier. Wel missen we de echte drive die het deel wel zou moeten hebben. Tijdens de trombone solo loopt de band behoorlijk uiteen. De finale wordt vol overgave gespeeld door de Denen. Deze mag er zeker zijn!