EBK 2024: Verplicht werk band 6

Laatste update om 18:43 op Friday, 3 May

Misschien is het wat te min om te zeggen dat nu de tweede band uit Zwitserland, Brassband Bürgermusik Luzern olv Michael Bach aan zet is. De band werd tenslotte winnaar van de EBK in 2014 en derde in 2015. 

Voor de 6e keer deze middag gaan we luisteren naar het verplichte werk 'A Road Less Travelled By' van Philip Sparke. 

Het derde en laatste deel van dit werk, De ‘Scherzo-finale’,  is levendig, snel en nauwkeurig; onder leiding van de cornet, maar al snel sluit de rest van de band zich aan bij de complexiteit en ontwikkeling. Het is een dartelende– een authentieke, briljante stoeipartij op de knieën – ‘kwikachtig en quixotisch’ van aard zoals de componist het beschrijft, terwijl het in verschillende richtingen schiet. Het komt tot een hoogtepunt in een reprise (net verhoogd in tempo van 144 naar 152) alsof Sparke, de anatoom, tevreden is met zijn werk en snel het corpus aan elkaar hecht om de zaken te beëindigen met een coda-draai en een snelle schaarsteek.

Weer horen we een totaal andere opening van het werk. Een hele compacte sound. In de fortissimo's wel grof spel wat het geheel minder doorzichtig maakt. Het einde van het eerste deel is zeer krachtig. De keuze van het slagwerk om te kiezen voor een soort militair-achtige snaredrum is voor deze zaal niet de beste. De flugelsolo is niet vrij van wat vlekjes. Het tempo ligt hoog in deel 2. Euphonium- en cornetsolo zijn prima. We missen hier toch wel de durf om echt naar pp te gaan. Wat lichte stemmingsproblemen in trombone en bas naar het einde van het tweede deel toe. Heel sfeervol spel in het slagwerk. Technisch echt ongelofelijk spel in deel 3. Helaas loopt het uiteen in het begin van de finale. Het is wel spektakel met deze band. Het is wellicht net niet zo geraffineerd als enkele andere uitvoeringen, maar het publiek is erg enthousiast!