EBK 2024: Verplicht werk band 4

Laatste update om 18:46 op Friday, 3 May

Ook band nummer 4 mag met recht een EBK- favoriet genoemd worden. Brighouse and Rastrick olv prof. David King.

Deze band won de EBK in 1981 en 1998. In 1981 deden ze dit met het laagste aantal punten ooit voor een kampioen: 177. Het grappige is dat dirigent David King juist de dirigent is die ooit het hoogste aantal punten op de EBK scoorde met Black Dyke band: 198 in 1990. 

Het werk 'A Road Less Travelled By' bestaat uit drie delen. Deel 1 beschrijft de muzikale syntaxis en vorm die de peesachtige schakels en bloedvat-motieven onthullen, die de structuur van het compositorische lichaam bij elkaar houden. De muziek is zowel strak als flexibel, met zowel doel als betekenis van de openingspianissimo op euphonium en Eb-tuba tot de Gioioso-climax die verdwijnt naar de volgende centrale ‘Nocturne’.

Sterke en krachtige opening van Brighouse. De decibellen vliegen de zaal in die dit overigens goed kan hebben. Wel wat stemmingsproblemen in meerdere secties. Technisch veel moois. De flugelsolo in deel 2 is prachtig. Toch horen we hier niet het pianissimo van Eikanger hiervoor. Het tempo in dit deel is het hoogste tot nu toe. David King stapt regelmatig op kenmerkende manier de band in om zijn bedoelingen te uiten. De backrow cornetten staan in het fortissimo. Naar het einde toe loopt het geheel wat uit elkaar en horen we wat balansproblemen. Een stevig tempo aan het begin van deel 3. We horen briljante momenten afgewisseld worden met maten met stemmingsproblemen in deze geheel andere interpretatie van het werk. Het slot is indrukkwekkend. David King weet toch weer dingen uit de partituur te halen die we nog niet hebben gehoord. Heel benieuwd waar deze uitvoering ze gaat brengen.