VOBK 2024 A-Afdeling Provinciale Brassband Groningen

Laatste update om 21:25 op Saturday, 20 April

Band: Provinciale Brassband Groningen
Dirigent: Gerk Huisma

Programma:
The Scattered Disc - Wim Bex
She's like the Swallow - James Curnow
A Tale as Yet Untold - Philip Sparke

The Scattered Disc - Wim Bex. Er is nog maar weinig bekend over 'The Scattered Disc', een gebied aan de buitenste regionen van ons zonnestelsel. In dit korte werk volgen we een wetenschappelijke op haar traject van buiten naar binnen.
Spot on start door Provinciale Brassband Groningen, wat een gelaagdheid in de secties. De topband weet weer nieuwe elementen te laten horen ten opzichte van andere uitvoeringen.

She’s like the Swallow. Soliste: Sigrid Mollema. Deze bewerking van de traditionele melodie kenmerkt de tenorhoorn als solist. De indringende, langzame melodie leent zich uitstekend voor de prachtige klank van dit veel te weinig gebruikte solo-instrument.
Sfeervolle opening door de band en soliste Sigrid Mollema krijgt alle ruimte om haar muzikale verhaal te vertellen. En dat doet ze op formidabele wijze.


A Tale as Yet Untold - Philip Sparke werd in opdracht gegeven door de Cory Band voor het European Brass Band Championships in Linz, Oostenrijk, in 2010, en hun winnende uitvoering leverde hen een hattrick aan overwinningen op bij de competitie. Het thema van dit indrukwekkende werk, dat is verdeeld in drie delen, is een thema dat steeds weer terugkeert in de muziek van Philip Sparke: de kracht van de menselijke geest om tegenspoed te overwinnen en hoe de schoonheid van muziek daarbij kan helpen.
Eigenlijk al een klassieker, maar een nog steeds zeer uitdagende compositie. Mooie baslijn in de opening, gevolgde door mooi uitgespeelde techniek. Het blijft heerlijk vloeien en dat heeft deze muziek ook nodig; en daarbij blijft het orkest goed samen en mooi in balans. Wat kleine oneffenheden links en rechts, maar de band blijft 'on-track'. 
Vrij ruime dynamiek in deel 2 (Molto lento). De volle klank van de band horen we schitteren in de minder sterke passages; soms nét wat kleine onzuiverheden. Solisten spelen met vertrouwen. Een wonderschoon Molto Lento; hoe mooi kan pianissimmo zijn! Deel 3 kenmerkt zich door de enorme technische vaardigheid van deze band én percussion! Het blijft zo puntgaaf in uitvoering; ruimte voor hoofd- en bijzaken, dat maakt het luisteren wel heel erg fijn!