ONFK 2024: de voorbereidingen

Laatste update om 15:15 op Friday, 5 April

Namens CMV Excelsior Oostendorp licht Edith Visch de deelname aan de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen toe.

We komen als vereniging uit in de Derde Divisie en het is voor ons de derde keer dat we meedoen. Het werk "De Tijd" is ter gelegenheid van ons honderdjarig jubileum geschreven. Naast dat we het een ontzettend mooi werk vinden, was het gegeven dat deze compositie is gekozen als verplicht werk, voor ons de hoofdreden om mee te doen.

We hebben het werk in ons jubileumjaar al twee keer uitgevoerd. Vervolgens hebben we het even naast ons neergelegd en zijn we in januari weer volop aan het werk gegaan. Naast een studiemiddag en groepsrepetities, hebben we in maart een gastdirectie van Erik van der Kolk gehad. Een ontzettend leerzame en enerverende repetitieavond.

Op 4 april houden we nog onze Try-out (vanavond).

We kunnen alvast terugkijken op een mooie voorbereiding. CMV Excelsior Oostendorp heeft zin in aankomende zaterdag en is ook best trots dat de muziekwereld Oostendorp een beetje leert kennen door dit muziekwerk.

Over de compositie "De Tijd" zelf hebben we nog het volgende (van een lid): Alle tijdschetsen zijn uniek en prachtig gecomponeerd door Jan, maar kerktijd vind ik echt heel tof geschreven. Liefde Gods die elk beminnen, is prachtig vertolkt in deze muziek. Eerst de warme klanken in de euphonium groep en later ook in saxofoongroep. Fantastisch kwartet voor deze bijzondere groep in de fanfare. Het laatste couplet begint met de tekst "Wat Gij eenmaal zijt begonnen". God was er vanaf de start bij, dus vanaf de oprichting van CMV Excelsior Oostendorp. En God heeft de club nooit losgelaten. Als je hierover nadenkt is dat zo bijzonder. We willen als leden God daar dan ook voor bedanken. Dit hebben we uitgebreid gedaan in ons jubileumjaar door een prachtig Praiseconcert te organiseren. Maar we kunnen dit ook doen door zaterdag op het puntje van onze stoel te zitten en Hem alle dank en eer te geven door "De Tijd" nog eenmaal op ons paasbest te spelen. We kijken hier heel erg naar uit!

Het begint natuurlijk al direct met de klok (tik, tak). De uiteenspatting van de harmonie was een markant punt in de geschiedenis, dit is ook duidelijk hoorbaar. Vervolgens komt dan de oprichting van de fanfare in het jaar 1923. De energie is voelbaar in de compositie. In kerktijd is juist de rust de basis, tijd om even een adempauze in te lassen. Om naar het huis van God te gaan. De draaiende beweging van de molen in het dorp is kenmerkend voor de wals. En soms staat die even stil en soms moeten de wieken weer even op gang komen. In tijd en vlijt komt alles weer bij elkaar. Prachtig hoe bepaalde secties worden ingevoegd. Er wordt met vlijt muziek gemaakt en dat kenmerkt de muziekvereniging ook. Muzikanten zijn gedreven en enthousiast. Onbezorgde tijd wordt gekenmerkt door de ritmiek. Voor iedere muzikant ook een uitdaging die ze graag aangaan. Onbezorgd zou ook kunnen staan voor de vele onbezorgde jeugdleden die muziek maken bij de vereniging. Tot slot de ongewisse tijd. Het stuk eindigt heel mooi en klein tot helemaal niets. Het tikken van de tijd is het laatste hoorbaar. Iedere schets heeft zo zijn eigen karakter en unieke stijl waarin het tempo ook veelzeggend is. De wals is bijvoorbeeld net iets langzamer dan dat we gewend zijn. Het slot is wegstervend, 9 van de 10 stukken eindigen groots. Het kleurenpallet van de fanfare zo transparant mogelijk te laten klinken is ook een hele uitdaging!

Blijdschap, vreugde, dankbaarheid, enthousiasme, passie voor muziek, plezier in het musiceren. Het is voor mij heel bijzonder om naar de ONFK te gaan. Ik heb ooit een paar jaar geleden contact gehad met Jan om een stuk voor ons te laten schrijven in het kader van ons 100-jarig jubileum. Dit was één van mijn grootste wensen en zo ook van mijn vader die bijna 60 jaar lid is! En nu is ons stuk ook nog eens het verplichte stuk geworden voor het ONFK. Echt fantastisch! Ook is het extra bijzonder dat ik dit samen met mijn oudste drie kinderen mag beleven. Ik kijk enorm uit naar zaterdag 6 april.

Foto: Facebook-pagina CMV Excelsior Oostendorp