ONFK 2024: de voorbereidingen

Laatste update om 10:55 op Tuesday, 2 April

In aanloop naar de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen (zaterdag 6 april) laat CU Brass deelnemende orkesten aan het woord. Eén van de deelnemers in de 1e divisie is CMV Oranje Grootegast met dirigent Jan Werkman.

Dirigent en orkestlid Mirella Kasper vertellen over de voorbereidingen

Compositie
De afgelopen weken zijn we intensief met de compositie bezig geweest, we zitten nu in de laatste fase richting de ONFK. De algemene indruk is dat ‘Mantra’ een mooi en goed werk is voor de 1e divisie fanfare. Hiermee is niet gezegd dat alles direct lukte tijdens de repetities. Hoge instrumentatie en snelle articulatie zorgden voor de nodige uitdagingen in verschillende secties.

In de beginfase moet eerst alles kloppen voordat je verder kunt met de muzikale kant van het verhaal. Dit werk ademt natuurlijk veel meer dan alleen maar de technische acrobatiek, want techniek staat altijd in dienst van de muziek. In dit werk zit tussen het onstuimige en het sacrale maar een heel dun lijntje.

Een koraal als uitgangsbasis voor een groot werk werkt in de meeste gevallen heel goed. De meeste verenigingen varen daar wel bij, Oranje is hierop geen uitzondering. Je kunt hier mooie en warme fanfareklanken goed in uit laten komen, de fanfaresound komt dan goed tot zijn recht. Dit geldt ook voor de lofpsalm die in ‘Mantra’ als basis dient. Een kleine kanttekening is wel dat de oorspronkelijke melodie geen toevallige verhogingen kent in de eerste en tweede regel. Het is een psalm die uitmondt met de tekst: “al wat ademt…”, dit is ook zeker nodig om het slot groots en niet geforceerd neer te zetten.

Vervelen doet het terugkerend thema niet. Het gebruik van majeur/mineur, motief/frase en soms omkering van het koraal zorgt voor genoeg afwisseling. Daarbij komt nog eens snel/luid en klein/langzaam.

Naar het einde toe voelt het orkest zich als een vis in het water. Het is dan juist zaak om het geheel gebalanceerd naar het einde te brengen zonder dat de spanning, de lange lijn, verloren gaat. Zorg is dus dat dit kan blijven groeien naar het einde toe, zonder dat de klankkleuren verloren gaan. Dit betekent dat het enthousiasme van het orkest binnen de perken moet worden gehouden naar het einde toe.

Voorbereidingen
Voor het A-orkest van Oranje is het sinds de start van de ONFK in 2011 de vijfde deelname. Tijdens eerdere deelnames werden we drie keer Nederlands Kampioen (2011, 2016 en 2023) en een keer tweede, tijdens ons debuut in de eerste divisie in 2014.
Daarnaast heeft het B-orkest/jeugdorkest in 2019 meegedaan aan het ONFK in de vijfde divisie, zij werden toen keurig derde tussen de andere ‘grote’ orkesten. 

Voor deze editie van de ONFK zijn we halverwege januari begonnen met de repetities. Tijdens het studieweekend in Grolloo zijn we goed geholpen door een viertal repetitoren om met de verschillende secties te werken aan ‘Mantra’. Het is altijd mooi om te zien dat er tijdens zo’n weekend grote stappen worden gezet nadat de repetitoren op de details zijn ingegaan tijdens de sectierepetities. Naast het studieweekend proberen we meestal twee try-outs te plannen in voorbereiding op de ONFK (of een concours). Dit jaar was de eerste try-out in Middelstum en afgelopen zaterdag hebben we zelf een try-out georganiseerd in Surhuisterveen. 

Organisatie
Als wedstrijdevenement specifiek voor fanfareorkesten wordt er momenteel inderdaad alleen de ONFK georganiseerd. Enkele jaren geleden is geprobeerd om samen met een aantal orkesten uit het noorden TopFanfare van de grond te krijgen, een evenement voor fanfares uit de hogere divisies die naast een verplicht werk een programma konden uitvoeren. Na een goed bezette eerste festivaleditie was er voor de tweede editie helaas dusdanig weinig animo dat dit is afgelast. Wellicht wordt dit nog eens nieuw leven ingeblazen, wij konden het initiatief in ieder geval waarderen. 

Oranje probeert zelf altijd aan het einde van het seizoen een leuk evenement te bedenken om na een concours of ONFK in het voorjaar een goed repetitiedoel te houden tot aan de zomervakantie, al dan niet met wedstrijdelement. Afgelopen jaar heeft Oranje deelgenomen aan een festival in Elburg, dit jaar gaat de reis op 29 juni naar Achel (België) voor een dubbelconcert met de Koninklijke Fanfare Kempenbloei. Hier willen we uiteraard een mooi programma neerzetten dus daar gaat vanaf volgende week hard aan gewerkt worden. Het belooft alvast een avond vol met mooie fanfaremuziek te worden! Maar eerst de ONFK…