Finalisten European Composers Competition bekend

Laatste update om 19:37 op Monday, 25 March

De Muziekcommissie van de European Brass Band Association (EBBA) is verheugd de drie componisten aan te kondigen wiens nieuwe werken voor brassband hun première zullen beleven tijdens de finale van de 9e European Composers Competition, die zal plaatsvinden in de Concertzaal van Palanga, donderdag 2 mei 2024.

De drie finalisten (in alfabetische volgorde) zijn:
Dupertuis Gauthier (Zwitserland), Magdalena
Jack Ledger-Dowse (Engeland), Ascension
Lennert Van Laenen (België), Red Planet

Gauthier Dupertius (Zwitserland)
Gauthier Dupertuis is een jonge Zwitserse componist en dirigent geboren in 1997. Hij behaalde een masterdiploma in muziekwetenschap en filosofie aan de Universiteit van Fribourg (CH). Gauthier studeerde directie aan het Conservatorium van Fribourg bij Jean-Claude Kolly (CH), Stéphane Delley (CH) en Etienne Crausaz (CH). Om zijn muzikale horizon te verbreden, behaalde hij ook een diploma in koordirectie aldaar in de klas van Jean-Claude Fasel. In 2022 behaalde hij met succes zijn Diplom of Advanced Studies in orkestdirectie aan de Hochschule der Künste Bern, in de klas van Florian Ziemen (DE).

Magdalena
Tijdens een reis naar Parijs had ik de gelegenheid om het Louvre Museum te bezoeken. Hoewel het vooral bekend staat om het tentoonstellen van de beroemde Mona Lisa van Leonardo Da Vinci, zit het vol met juweeltjes die je ontdekt terwijl je verdwaalt in zijn verschillende galerijen. Onder deze minder bekende schilderijen raakte er één me in het bijzonder: Magdalena Bay, van de Franse schilder François-Auguste Biard (1799-1882). Het werk toont een prachtig besneeuwd landschap op het Noorse eiland Spitsbergen. Echter, op de voorgrond, laten de aanwezigheid van het wrak van een schip, lichamen bedekt met sneeuw en een duidelijk stervend personage ons begrijpen dat daar tragische gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. Zo ontstaat er een sterk contrast tussen dood en het sublieme, tussen de troosteloosheid van de overlevenden van de schipbreuk en de pracht van het landschap. In deze compositie heb ik geprobeerd de verschillende elementen van het schilderij te beschrijven, met behulp van contrasterende secties en dissonanten.

Jack Ledger-Dowse (Engeland)
Jack Ledger-Dowse is een componist gevestigd in Londen, Verenigd Koninkrijk, die muziek componeert voor de concertzaal en het scherm. In 2023 componeerde Jack een fanfare voor de afstudeerceremonies van het Royal College of Music. Getiteld Prince Consort Calling, is dit werk nu opgenomen in de bibliotheekcollectie van het RCM. Jacks koorwerk Ave Maria werd door Paul Melalor geselecteerd als onderdeel van een masterclassreeks met JAM om te worden bewerkt door VOCES8. Jack is sinds 2020 student aan het Royal College of Music, waar hij compositie en compositie voor scherm studeert.

Ascension
De compositie bevat gespannen en rommelende snelle passages, thematisch geschreven llyrisch en emotioneel voorzien van etherische, ruimtelijke momenten voorzien van delicate percussion ondersteuning. Het doel is om te laten zien hoeveel verschillende geluiden een band, voornamelijk samengesteld uit één instrumentenfamilie, echt kan bereiken, waarbij de doordringende hoge bereiken van de cornetten, de diepe diepten van de tuba's worden verkend, en zelfs gebruik wordt gemaakt van zoemende geluiden. Na een reis door verschillende geluidswerelden krijgt het werk momentum en eindigt het nadrukkelijk, met de volledige kracht van de band die het stuk in een krachtige climax beëindigt.

Lennert Van Laenen (België)
Op zesjarige leeftijd begon Lennart percussielessen te volgen en ontwikkelde een passie voor marimba met zijn huidige leraar Chin-Cheng Lin. In 2015 sloot hij zich aan bij Young Brassband Willebroek, en kreeg later de kans om deel uit te maken van de Kampioensband. Hier ontdekte hij zijn liefde voor componeren. In 2020 werd zijn eerste brassbandstuk gepubliceerd en sindsdien schrijft hij voor brass. Vorig jaar won zijn meest recente stuk 'Sparkle' de tweede prijs op de compositiewedstrijd 2023 van de National Youth Brass Band of Great Britain.

Red Planet
Het werk beschrijft een denkbeeldige reis naar de planeet Mars. De componist probeerde de emoties van dit avontuur en de adrenaline die ermee gepaard gaat, weer te geven. Grote contrasten in de muziek portretteren de paradoxen van angst, opluchting en opwinding van de astronauten.

De finale van de European Composers Competition zal worden gespeeld door de Cory Band vergezeld van de European Youth Brass Band, donderdag 2 mei in de Concertzaal van Palanga om 20:00 uur.
Kaartjes kunnen hier worden gekocht: https://tickets.paysera.com/en/event/geras-ebbc-2024-palanga-european-brass-band-championships

De voorbereidingen voor EBBC 2024 Palanga worden gedeeltelijk gefinancierd door de Litouwse Raad voor Cultuur.

Foto (vlnr): Lennert Van Laenen, Gauthier Dupertuis, Jack Ledger-Dowse