45e Editie EBK: testpieces

Laatste update om 07:55 op Tuesday, 16 January

Het verplichte werk voor de Challenge Section is Baltic Legends van de Litouwse componiste Vaida Beinariene.
Het haalt inspiratie uit twee bekende Litouwse volkslegendes. Witches Hill roept de mysterieuze nachtelijke sfeer op van de Witches Hill bij het dorp Juodkrante. De heuvel is bedekt met bijna 100 houten beelden gesneden door lokale volkskunstenaars om Litouwse volkslegendes te illustreren, waarvan er één gaat over de nachtelijke avonturen van een heksencoven, kobolden, feeën en waarzeggers, die de hele nacht over de heuvel zwerven en elke mens die hun pad kruist, bang maken, verwarren, lokken en kwellen.
Amber Castle is gebaseerd op de legende van Jurate, godin van de zee, en de bron van het amber dat nog steeds aankomt aan de oevers van de Baltische Zee - de overblijfselen, zo wordt gezegd, van het onderwaterpaleis van Jurate na de vernietiging ervan door de God van de Donder.


Vaida Beinariene (geb. 1977) studeerde in 2002 af aan de Litouwse Academie voor Muziek en Theater, waar ze compositie studeerde bij Julius Juzeliunas en Vytautas Barkauskas, twee toonaangevende Litouwse componisten. Hoewel haar werk vaak nieuwe geluiden en onconventionele speeltechnieken verkent, heeft Vaida's kamermuziek en solo muziek prijzen ontvangen in competities georganiseerd door de Litouwse Componistenunie.