Tips & Tricks: Lode Violet

Laatste update om 17:41 op Monday, 14 August

Na een welverdiende rustperiode is het essentieel voor koperblazers om zich fysiek voor te bereiden op het nieuwe seizoen. Als gepassioneerde cornetspeler, zoals Besson & Alliance Artiest Lode Violet, zijn er enkele tips en tricks die kunnen helpen om weer in topvorm te komen en de muzikale reis voort te zetten:

“Begin niet meteen met intensieve oefeningen. Bouw geleidelijk de speeltijd op om overbelasting te voorkomen. Geef je lichaam de kans om weer aan de belasting te wennen na de rustperiode. Besteed tijd aan ademhalingsoefeningen om je longcapaciteit te vergroten en je ademsteun te versterken. Dit is de basis van een solide klank en uithoudingsvermogen. Een effectieve oefening voor mij is het inademen op alle mogelijke klinkers.

Het belang van liptrillen mag niet onderschat worden: hoe soepeler je kunt trillen, hoe losser je met je embouchure kunt spelen en dus een mooiere klank kunt produceren. Enkele minuutjes per dag kunnen al verrassende resultaten opleveren. Daarnaast ben ik zelf grote fan van de Arnolds & Sons Practice Adapter, je kunt hier op elk moment de druk op je embouchure controleren.

Speel lange, rustige tonen om je klank te verfijnen. Concentreer je op het vinden van de ideale klankkleur die je wilt bereiken voor het nieuwe seizoen. Zo leg je de basis voor expressiviteit in je spel. Zelf houd ik van studies zoals Charlier en Arban, integreer deze in je routine. Werk aan technische vaardigheden en articulatie om je vingers, tong en embouchure weer in vorm te krijgen. Deze studies helpen bij het opbouwen van precisie en snelheid.

Besteed een korte tijd aan zowel het opwarmen als afkoelen van je lippen en spieren. In 5 minuten zouden je spieren klaar moeten zijn. Dit helpt blessures te voorkomen en bevordert een soepele speelervaring. Na het spelen van lange studies is het belangrijk om toch enkele minuten te rusten, zo zorg je voor een geleidelijke overgang tussen rust en intensiteit.

Stel realistische doelen voor het komende seizoen. Dit kunnen technische mijlpalen zijn, nieuwe stukken om te leren of optredens en solowedstrijden om naartoe te werken. Doelen geven richting en motivatie voor je oefensessies.”

Met deze tips en een positieve instelling zal Lode Violet, als toegewijde cornetspeler, klaar zijn om een nieuw seizoen vol muzikale hoogtepunten en persoonlijke groei tegemoet te gaan.