In Memoriam: Cornetspeler en Legende James Shepherd

Laatste update om 08:34 op Saturday, 24 June

"Met een zwaar gemoed en diepe droefheid delen wij mee dat Jim Shepherd is overleden. Hij was omringd door zijn geliefden en zijn overlijden is vredig verlopen. Jim was een prachtige ziel die het leven van velen heeft geraakt, " laat de familie in een korte verklaring weten.

CU Brass deelt hierbij het trieste nieuws van het overlijden van de gerenommeerde cornetspeler James Shepherd, een ware legende binnen de wereld van brassbands. Shepherd, geboren in Lancashire, Engeland, is op donderdag 22 juni op 86-jarige leeftijd overleden. Shepherd begon zijn muzikale reis op jonge leeftijd en verfijnde al snel zijn vaardigheden op de cornet. Zijn muzikaliteit en expressiviteit maakten hem een onderscheidende artiest, terwijl zijn warme toon en meeslepende spel de harten van luisteraars over de hele wereld veroverden.

Zijn indrukwekkende carrière omvatte lidmaatschap van vooraanstaande brassbands, waaronder de Black Dyke Mills Band (waar hij lange tijd de principal was) en de Fairey Engineering Band. Met deze ensembles behaalde hij talloze prijzen en vestigde hij zijn naam als één van de grootste cornetspelers aller tijden. Na het behalen van de 'dubbel' met Black Dyke Mills Band in 1972 nam James Shepherd een moedige beslissing. Hij wilde niet langer beheerst worden door de angst van competitie, dus besloot hij samen met anderen James Shepherd Versatile Brass op te richten. Gedurende de daaropvolgende 35 jaar, met enkele onderbrekingen, tourden ze de wereld rond en brachten ze het publiek telkens weer in verrukking met hun meesterlijke spel. Deze ongelooflijke reis besloeg in totaal meer dan 45 jaar.

James Shepherd was een pionier binnen de brassbandwereld en zijn invloed blijft voortbestaan. Hij inspireerde jonge muzikanten over de hele wereld en heeft een onschatbare bijdrage geleverd aan de ontwikkeling en het begrip van brassbandmuziek.

Met het overlijden van James Shepherd verliest de muziekwereld een ware legende. Zijn virtuositeit en toewijding zullen voor altijd herinnerd worden.