Vooruitblik British Open Brass Band Championships

Laatste update om 09:21 op Wednesday, 5 September

Zaterdag 8 september staat het eerste grote Brassband kampioenschap van dit seizoen op het programma. In de Symphony Hall in Birmingham worden dan de 166e British Open Brass Band Championships gehouden. De contest is ongekend populair. Dit jaar gingen waren de meer dan 2.200 kaarten binnen enkele dagen uitverkocht. 

Aanpassingen hebben effect
Karyn & Martin Mortimer, organisatoren van de wedstrijd en leden van de beroemde Mortimer familie weten enerzijds de traditie van de British Open, die in 1853 voor het eerste werd gehouden, te respecteren en anderzijds kleine maar zeer belangrijke wijzigingen aan te brengen. Dat heeft de afgelopen jaren geleid tot een heel bewuste keuze voor verplichte werken met meer toegankelijke muziek. Daarmee kregen ook niet-Britse werken als Vita Aeterna Variations en Fraternity een welverdiende kans. De tijd tussen de optredens is teruggebracht tot amper vijf minuten, o.a. door een vaste voorgeschreven opstelling van het slagwerk. Maar misschien nog wel belangrijker is het besluit geweest om elk jaar de hoogst geëindigde niet Britse band op de Europese Kampioenschappen een uitnodiging te sturen. De British Open is daarmee een stukje meer Open geworden en na Bürgermusik Luzern (8e) en Willebroek (4e) ging het grote schild vorig jaar voor het eerst met een Europese band mee. De Zwitsers van Valaisia Brass Band zijn dit jaar terug om de titel te verdedigen.

Favorieten en outsiders
De Europese uitnodiging ging dit jaar naar Eikanger Bjørsvik Musikklag. De band won in 2017 alle wedstrijden waar het aan deelnam. In 2016 was de Cory Band ongenaakbaar en hoewel er sindsdien minder prijzen werden gewonnen, is de band nooit ver weg van de eerste plek. Birmingham is dit jaar, na Utrecht, de tweede keer dat deze drie superbands het tegen elkaar opnemen en daar kijkt iedereen naar uit. Dat wil niet zeggen dat het alleen om deze drie bands gaat. Daarvoor zijn de namen van Black Dyke Band en Brighouse & Rastrick te groot en natuurlijk is er altijd nog een breed veld van bands die kunnen verrassen. Daartoe behoren Whitburn en Tredegar Town, maar ook gevestigde namen als Foden’s, Fairey en Grimethorpe Colliery.   

In totaal zullen 19 bands strijden om de prijzen met dit jaar ook Belgische inbreng in de contest. Frans Violet zal de Schotten van Co-op Funeralcare onder zijn hoede nemen en Luc Vertommen leidt Carlton Main Frickley Colliery.

A Brussels Requiem
Het verplichte werk voor de British Open van dit jaar is A Brussels Requiem van de Belgische componist Bert Appermont. Oorspronkelijk geschreven in opdracht van Brass Band Oberösterreich, voor de EBBC 2017 in Oostende. De compositie reflecteert op de tragische omstandigheden na de serie terroristische aanslagen in de Belgische hoofdstad op 12 maart 2016, waarbij 32 doden en meer dan 300 gewonden vielen. 

A Brussels Requiem bestaat uit vier doorgecomponeerde delen getiteld 'Innocence', 'In Cold Blood', 'In Memoriam - We Shall Rise Again' en 'A New Day'. De componist herdenkt het verlies van onschuldige levens in het emotionele centraal gedeelte, voordat hij een gepassioneerde oproep doet voor een nieuw tijdperk van gemeenschappelijk begrip. In het werk wordt het kinderliedje "Au Claire de la Lune" gebruikt als symbool van de onschuld en uiteindelijk van potentiële verlossing.


Bert Appermont is aanwezig tijdens de contest, evenals een uitgebreid team van CUBrass en samenwerkende partners.

Volledige deelnemerslijst:
Aldbourne (Dr David Thornton)
Black Dyke (Prof Nicholas J. Childs)
Brighouse & Rastrick (Prof David King)
Carlton Main Frickley Colliery (Luc Vertommen)
Co-op Funeralcare (Frans Violet)
Cory (Philip Harper)
Desford Colliery (LMTF) (Michael Fowles)
Eikanger-Bjorsvik Musikklag (Bjarte Engeset)
Fairey (Garry Cutt)
Flowers (Phillip McCann)
Foden's (Michael Bach)
Grimethorpe Colliery (Allan Withington)
Hammonds Saltaire (Morgan Griffiths)
Leyland (Thomas Wyss)
Rothwell Temperance (David Roberts)
Tredegar (Ian Porthouse)
Valaisia Brass Band (Arsene Duc)
Wingates (Paul Andrews)
Whitburn (Florent Didier)