DOBC 2023: Kampioensdivisie: Provinciale Brassband Groningen

Laatste update om 22:08 op Saturday, 10 June

Provinciale Brassband Groningen o.l.v. Richard Visser
Euroflash - Damien Lagger
Only in Sleep - Ēriks Ešenvalds Soloist: (cornet)
Dear Cassandra - Ludovic Neurohr

PBG start hun laatste grote optreden onder leiding van Richard Visser met het eerder gehoorde Euroflash. De Groningers gaan ervoor met een imposante vertolking die door het publiek met een daverend applaus wordt beloond. 

Van een heel andere orde is het solowerk “Only in Sleep” van Eriks Esenvalds. Een heerlijk rustpunt na het openingsgeweld. Prachtige volle klanken vullen de zaal. De bassectie legt een mooie fundering waarop de rest van de band en met name de uitstekende solist (cornettist Robert Ernest) kunnen bouwen. Een uitvoering om heerlijk bij weg te dromen.

Dit laatste is echter nog niet de bedoeling want de apotheose van PBG vormt het werk Dear Cassandra van componist Ludovic Neurohr. Cassandra was de dochter van koning Priamus en koningin Hecuba van Troje, maar vervloekt door de goden om voortekenen en profetieën te uiten dat, hoewel waar, niemand geloofde. Ze was een figuur van epische tragedie en voorzag de vernietiging van Troje; waarschuwing voor het 'geschenk' van het houten paard van de Grieken die de stad al tien jaar of langer belegerden. Ze werd na de strijd meegenomen als concubine van koning Agamemnon en werd vermoord door zijn vrouw, hoewel ze als afscheid een kist zou hebben achtergelaten in Troje die, wanneer geopend, de persoon zou zien die naar binnen tuurde om door waanzin te worden vervloekt.
Een vrij aparte opstelling van het slagwerk dat we niet vaak achter de trombonesectie zien staan. De volle sound van PBG komt ook aan begin van dit werk terug. De massieve fortissimo’s worden gevolgd door ragfijne in elkaar overgaande technische passages. Boeiend om naar te kijken en luisteren. De rustige solopassages worden ook zeer overtuigend gespeeld door euphonium en cornet. Er blijft figuurlijk weinig aan de strijkstok(ken) hangen waarvan we er maar liefst 4 tegelijk bezig zien bij de vibrafoon. Ook de es-cornet, trombone, flugel en bastrombone doen hun duit in het zakje tijdens het fraaie solistische middendeel. Richard Visser laat zijn heren en dames nog een keer alles geven in het kollossale slot. Wauw!