DOBC 2023: Kampioensdivisie: De Bazuin A

Laatste update om 19:33 op Saturday, 10 June

De Bazuin Oenkerk - A o.l.v. Jap Musschenga
Masque - Kenneth Hesketh
Novella - Ben Hollings, Soloists: (cornet) & (euphonium)
A Brussels Requiem - Bert Appermont

Een Masque (afkorting van Masquerade) is door historici gedefinieerd als 'Een feest waarbij Mummers of gemaskerde mensen met brandende fakkels de feestzaal binnenkomen en het gezelschap oproepen om te dansen en te dobbelen'. De chaos van deze dramatische dans wordt verbeeld in dit 'Masque' van Hesketh. Het hoofdthema is bravoure en is vaak op de achtergrond aanwezig. De vorm van het stuk is een eenvoudig scherzo-trio-scherzo.
De Bazuin opent met dit werk de kampioensdivisie. Meteen valt de drive en het technische prima spel op. Enkele lichte intonatievlekjes vallen weg in het verder overtuigende spel van de band. Een energieke opening van het programma!

In het werk Novella van Ben Hollings staan de euphonium en cornet centraal. De solisten krijgen alle muzikale ruimte van het orkest. Zo begeleid je solisten! De onderlinge balans is ook prima in orde. Een prachtige gedragen uitvoering.

De aanslagen in Brussel op 22 maart 2016 joegen een schokgolf door België en de rest van de wereld. Evenzo leidden de aanslagen in Parijs en Nice tot grote publieke verontwaardiging, angst en onbegrip. Bert Appermont wilde in “A Brussels Requiem” uitdrukking geven aan bepaalde emoties die deze gruweldaden teweeg hebben gebracht, zoals angst, verdriet, woede en onmacht. Hij gebruikte het Franse kinderlied ‘Au claire de la lune’ als rode draad. Het werk bestaat uit vier doorgecomponeerde delen: Innocence, In Cold Blood, In Memoriam – We Shall Rise Again en A New Day.
Een veelbelovende opening met fijn solospel wordt voortgezet door een imposant gespeeld tweede deel met vele ragfijne technische passages. Het moderato is wellicht wat sterk van opzet, maar muziek wordt hier wel gemaakt. Deel 3 kent wat kleine intonatieproblemen maar dit heeft geen invloed op de spanningsboog die prachtig is in dit deel. De opbouw naar deel 4 verloopt heel natuurlijk. Technisch wederom subliem spel. Een zeer verzorgd optreden van de Bazuin