DOBC 2023: 1de divisie: Kunst naar Kracht

Laatste update om 17:38 op Saturday, 10 June

Brass Band Kunst naar Kracht - Pieter Koster
L'Effet Divers - Stan Nieuwenhuis
Soliloquies from Concerto Grosso - Etienne Crausaz, Soloists: (euphonium) & (marimba)
The Red Machine - Peter Graham

Een krachtige opening van Kunst Naar Kracht met L’Effet Divers van Stan Nieuwenhuis. De band klinkt wat ondoorzichtig in de opening. De bijgeluiden tussen de delen in zorgen voor wat verlies van spanning. Het tweede deel wordt muzikaal en in balans gespeeld, al is er ruimte voor bredere dynamische verschillen. In het derde deel hier en daar wat intonatieproblemen maar de band speelt verder zeer beheerst en overtuigend. In de tutti passages is de techniek niet altijd even goed te horen.

Een bijzonder solowerk is de combinatie euphonium en marimba in het Soliloquies from Concerto Grosso van componist Etienne Crausaz. De twee solisten laten hun technische en muzikale kunnen zien en horen. Jammer genoeg wordt de klank van de marimba wat weggedrukt door de euphonium en de band in de tutti passages, maar dit lijkt in deze zaal ook lastig voor elkaar te krijgen. Een apart en mooi rustpunt in het programma.

Peter Graham componeerde The Red Machine in opdracht van de ‘Coldstream Guards’, een militair harmonieorkest met vaste stek in Londen. Het werk is opgedragen aan het orkest en hun dirigent Major Graham Jones. Eén van de taken van het orkest is de beroemde ceremonie van het wisselen van de wacht bij Buckingham Palace vandaar ook hun reputatie voor hun zeer precieze vorm van marcheren, die leidde tot de bijnaam ‘The Red Machine’. Dit werk is opgebouwd in een snel-langzaam-snel-structuur en kan het best omschreven worden als een virtuoos concerto voor orkest. Het belangrijkste thematisch materiaal komt uit de openingszin van het koraal ‘Ein Feste Burg’ die zeer bekend is bij de band uit hun mars ‘Huguenots’. Steady en krachtig spel in de eerste snelle passage. Solistisch is alles ook prima in het langzame middendeel, waarbij je toch hoopt dat er misschien nog net wat meer uitersten worden opgezocht in de piano passages. In het laatste snelle gedeelte loopt de band iets uit elkaar. Een mooi slotakkoord zorgt voor een afsluiting van een degelijk optreden.