Richard Visser neemt afscheid van PBG

Laatste update om 15:40 op Monday, 12 June

Dit weekeinde dirgeert Richard Visser zijn laatste wedstrijd met de Provinciale Brassband Groningen. Zijn allerlaatste concert volgt op 15 juli in Groningen. Zo eindigt een bijzondere samenwerking. CU Brass kijkt met de maestro terug op zijn tijd bij PBG.

Wat waren enkele van de hoogtepunten en meest memorabele momenten tijdens je tijd als dirigent van deze band?
Moeilijk kiezen, eerste NBK overwinning in 2015. Ik kon het maar moeilijk bevatten. Ook het EBK wat daarop volgde in Lille. Ineens sta je daar met je band op dat grote podium. Ook ons laatste NBK was één die ik nooit zal vergeten. Misschien omdat het mijn laatste NBK was, maar ook zeker om de manier waarop we Redbad uitvoerden. Er gebeurde echt iets op het podium. Dat zijn momenten die moet je koesteren, want zo vaak maak je dat niet mee.

Welke uitdagingen heb je als dirigent moeten overwinnen om op zo'n hoog niveau te kunnen presteren?
Het werken op dit niveau vraagt veel van een dirigent. Er moest een team gesmeed worden. Ik had goede musici voor me zitten, maar een team was het niet. Het ensemble moest homogeen worden. Leren in dienst van elkaar te spelen. De standaard moest omhoog.

Hoe heeft het werken met deze brassband je eigen ontwikkeling als dirigent beïnvloed?
Het heeft mijn eigen ontwikkeling zeker beïnvloed. Je bent altijd bezig om het ensemble naar een hoger level te krijgen. Zit iedereen op de goeie plek, of zou het beter zijn als, of misschien toch.... vul naar in. Goed is niet goed genoeg. Hierin moet je jezelf als dirigent ook naar een hoger level brengen.

Wat zijn enkele van de belangrijkste lessen die je hebt geleerd tijdens je samenwerking met dit ensemble?
Dat je niet alles zelf moet willen doen. De musici moeten pro-actief zijn. Ze moeten zelf aan de slag gaan, want zij willen in de kampioensdivisie spelen. Daar moet je een beetje gek voor zijn.
Ander punt is dat de muziek altijd leidend moet zijn. Je krijgt soms zeer complexe scores voor je neus waarin de hoofd- en bijzaken soms moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn. Dan moet je keuzes maken, en dat valt niet altijd mee.

Hoe heeft de brassband zich onder jouw leiding ontwikkeld?
De band is in de afgelopen jaren gegroeid van een band in de middelste regionen naar een absolute topband in de Nederland die altijd mee doet om de prijzen. Het is een hecht ensemble geworden waarin de musici de lat hoog leggen voor zichzelf. We hebben veel gewerkt aan de basis. Denk aan klank en balans. Ook de zuiverheid is zo'n ding. Je moet de musici trainen om echt zuiver te spelen en niet ongeveer. De sound van een brassband wordt zoveel rijker als de zuiverheid echt in orde is. We zijn altijd op zoek naar het orgel. Maar ook het leren benutten van elkaars sterke punten. Wat wordt er gevraagd? Waar de ene een ronde sound heeft is de andere weer wat penetranter. Beide bruikbaar.

Zijn er specifieke composities of concerten die je altijd zult koesteren als hoogtepunten van je tijd met deze band?
Ik denk dan toch Redbad van Jan de Haan. Daarnaast de nieuwjaarsconcerten en natuurlijk de EBK-deelnames.

Wat ga je het meest missen nu je afscheid neemt van deze band?
Wat ik ga missen is de PBG in topvorm. Wat ze dan leveren is als een soort drugs voor mij. We hebben elkaar naar grote hoogte gebracht. Als de puzzelstukjes dan in elkaar vallen geeft dat zo'n ongelooflijke kick. Dat ga ik zeker missen. En natuurlijk de studieweekenden, concertreizen en misschien wel het belangrijkste: de uitstekende sfeer.

Heb je nog advies voor de toekomstige dirigent die je positie zal overnemen?
Blijf altijd werken aan de basis. Het houdt de muzikanten scherp. Zonder goede basis ben je als band nergens.

Is er een boodschap die je zou willen delen met de leden van de brassband en het publiek ter afsluiting van jullie tijd samen?
De PBG heeft zichzelf de afgelopen jaren goed op de kaart gezet. Ik vond het geweldig om daar onderdeel van te zijn. Ik ben de club dankbaar voor het vertrouwen wat ik al die jaren van ze heb gekregen. Ik ga het werken met de PBG ontzettend missen, maar weet ook dat ze in goede handen zullen zijn met dirigent Gerk Huisma.

Op 10 juni doet PBG mee aan de Dutch Open Brassband Championships, die plaatsvinden in de Oosterpoort in Groningen. Meer info, klik HIER.