PBG neemt afscheid van Richard Visser

Laatste update om 08:07 op Thursday, 8 June

Met het concert op 15 juli in de binnenstad van Groningen komt een einde aan de samenwerking tussen dirigent Richard Visser en Provinciale Brassband Groningen. CU Brass kijkt met de band terug op een bijzondere samenwerking.

Wat waren enkele van de hoogtepunten en meest gedenkwaardige momenten tijdens de samenwerking met deze dirigent?
Het is moeilijk om te kiezen uit de vele hoogtepunten die we samen hebben mogen meemaken in de afgelopen 10 jaar. De twee NBK-overwinningen, met aansluitend het EBK-traject richting Lille (2016) en Montreux (2019), staan hoog op deze lijst, maar ook onze uitvoering van ‘Redbad’ op de laatste NBK was er 1 om niet snel te vergeten.

Hoe heeft de dirigent bijgedragen aan de groei en ontwikkeling van het orkest?
Toen Richard in 2013 dirigent van PBG werd kende PBG de nodige zorgen wat betreft de bezetting en het beleid. Richard is met ons gaan bouwen aan de basis en heeft door zijn nuchtere, positieve, no-nonsense manier van werken enorm bijgedragen aan de sfeer binnen de club en daarmee de kwaliteit van PBG.

Welke specifieke kwaliteiten of vaardigheden van de dirigent hebben het orkest geholpen om op zo'n hoog niveau te presteren?
Muzikaal gezien benadert Richard een stuk altijd vanuit de basis van de brassband: het moet eerst ‘kloppen’ qua ensemble, stemming, balans, etc. Daardoor leer je als muzikanten die basis continu in de gaten te houden, wat zeker bijdraagt aan het algehele niveau. Zijn manier van werken en zijn persoonlijkheid gaven (en geven) de leden veel vertrouwen en motivatie om de eigen lat steeds hoger te blijven leggen.

Op welke manier heeft de dirigent een positieve invloed gehad op de samenwerking en de onderlinge dynamiek binnen het orkest?
Richard hebben wij ervaren als een echt ‘mensen-mens’: respectvol, geïnteresseerd en goudeerlijk, ook als een boodschap eens wat minder positief was. Dit creëert op repetities en daarbuiten een soort onderlinge openheid en onderling/wederzijds respect.

Wat zijn enkele belangrijke lessen die jullie hebben geleerd van deze dirigent en die jullie zullen meenemen in de toekomst?
Het blijven werken aan de basis en het continu blijven streven naar ‘beter’: het is nooit goed genoeg! Daarnaast: blijf relativeren: hoe groot en belangrijk onze hobby ook is, het blijft een hobby.

Welke veranderingen of vernieuwingen heeft de dirigent gebracht die een blijvende impact hebben gehad op het orkest?
Op muzikaal gebied heeft Richard de band echt opgevoed (zie ook bovenstaande antwoorden). Hij is op een heel prettige manier betrokken geweest bij het uitzetten van het langetermijnplan van de band. Daarover hebben we vele uren gebrainstormd onder het genot van het een en het ander. Samen met het bestuur en met alle ruimte voor input van de leden hebben we de vereniging zowel muzikaal als organisatorisch heel stabiel kunnen krijgen en daar hopen we nog jaren van te mogen genieten!

Wat zal het orkest het meest missen nu de dirigent vertrekt?
We zullen Richard gaan missen als dirigent die ons continu blijft pushen naar een hoger niveau, maar zeer zeker ook als persoon en verenigingsmens. We hebben 10 jaar lang mogen genieten van een zeer prettige samenwerking en het zal beslist wennen zijn om niet meer het vertrouwde gezicht voor de band te zien vanaf volgend seizoen. Daarentegen hebben we in Gerk Huisma een opvolger gevonden in wie we alle vertrouwen hebben en met wie we uitzien naar een nieuw PBG-hoofdstuk!

Zijn er specifieke stukken of concerten die jullie altijd zullen koesteren als hoogtepunten van de samenwerking met deze dirigent?
Teveel om op te noemen… Maar de lading én ontlading tijdens en na ‘Redbad’ op de afgelopen NBK staat denk ik voor zowel Richard zelf als voor heel veel PBG’ers op één!
Hoe heeft het orkest zich onder leiding van deze dirigent artistiek ontwikkeld en welke invloed heeft dat gehad op jullie als individuele musici?
Eigenlijk is deze vraag in alle bovenstaande vragen al wel beantwoord. Zowel als collectief als individueel is Richard ons altijd blijven stimuleren om het beste en meer uit onszelf te halen. Van die erfenis gaan we als band nog vele jaren plezier hebben!

Hoe kijken jullie samen naar jullie laatste optreden? Wat overheerst?
Na ons DOBC-optreden werken we nog naar een afscheidsconcert toe, wat op 15 juli in de binnenstad van Groningen gehouden gaat worden. Dat zal een dag met gemengde gevoelens worden, waarop we zullen vieren hoeveel plezier we in de afgelopen 10 jaar gehad hebben van en met elkaar en ons daarmee zullen realiseren dat we elkaar zeker zullen gaan missen. Gelukkig blijft Richard nauw betrokken bij PBG en zien we de toekomst vol vertrouwen tegemoet met Gerk Huisma als nieuwe dirigent. We zijn Richard ontzettend dankbaar voor de afgelopen 10 jaar en we gaan onze stinkende best doen om de laatste optredens met hem onvergetelijk te maken!