EBK 2023: Own-Choice - Whitburn Band

Laatste update om 19:38 op Monday, 8 May

Astralis (Philip Wilby)
De James Webb Space Telescope werd op 25 december 2021 gelanceerd. De primaire spiegel van JWST bestaat uit 18 zeshoekige spiegelsegmenten gemaakt van gold-platen beryllium, waardoor het de grootste en meest complete ruimtetelescoop in de geschiedenis is. De beroemde afbeelding 'Pilaren van de Schepping', die op de cover van deze partituur te zien is, is een van de eerste die onder de aandacht van de wereld wordt gebracht. Astralis maakt verschillende foto's, afkomstig van de deep field infraroodfoto's van de telescoop, het startpunt voor de vijf secties.

Deel 1: Prologen: Ice and Fire
Deel 2: Deep Field
Deel 3 Black Hole
Deel 4: Nenula
Deel 5: Epilogen Ad Astra

Ice and Fire, de start van deel 1 door Whitburn. Gave fortissimo klank en al snel hebben we ook de typische Wilby schrijfwijze in de muziek ontdekt, maar ook weer in een geheel nieuw jasje, dit werk. Paul Holland dirigeert zeer eenvoudig, maar o zo effectief de band.

Beelden van ruimte en tijd krijgen in fragmenten invulling in de verschillende secties. Een volgeschreven score sorteert wat onduidelijkheid in het ensemblespel.
Het werk vervolgt met beelden weergegeven door flugel, tenorhorn en vervolgens neemt het groot koper deze lijnen naadloos over. Muzikaal gebracht door Whitburn. Het blijft mooi zacht en daardoor groeit de uitvoering in kwaliteit. Duidelijk waarneembaar zijn de explosies van sterren; veel techniek en dynamiek. Een apotheose met grootse klanken luiden de finale (Ad Astra) in. Wat een kleurrijk werk heeft Wilby geschreven; hoge moeilijkheidsgraad en Whitburn is in vorm!