Deelname Brassband Euterpe is jaarlijks weerkerende traditie

Laatste update om 20:01 op Friday, 24 November

Als enige deelnemer in de 2e afdeling van het Belgisch Brassband Kampioenschap weet Brassband Euterpe zich al winnaar. Dirigent en oprichter van de band Roland Van Buggenhout zet de deelname in perspectief: “Het brassbandkampioenschap is in feite een jaarlijks weerkerende traditie geworden maar vormt in de schoot van onze band niet echt een regulier gespreksonderwerp. Onze band hecht evenveel, ja zelf meer belang aan het verzorgen van bijvoorbeeld een goed jaarlijks concert. Een kampioenschap is in feite niet meer dan een momentopname van de prestaties van de deelnemende bands. Een kampioenstitel is mooi meegenomen maar ons doorsnee - publiek heeft daar weinig boodschap aan.”

Minder hoge opkomst in de lagere afdelingen

Het kampioenschap heeft van oudsher een hoge opkomst in de hoogste afdelingen en veel minder in de lage afdelingen en dat is erg jammer want ook daar is het niveau hoog. Zo werd Brassband Euterpe bij deelname aan de contest van SCABA in het Engelse Crawley zelf ingedeeld in de 1e sectie, nadat een opname van de band was beluisterd.   

Van Buggenhout vervolgt: ”Voor ons is de deelname geslaagd als ons hard werken aan 2 composities beloond wordt met een mooie en correcte uitslag. Uiteindelijk ben je afhankelijk van het oordeel van 3 juryleden die je prestatie moet beoordelen met een wiskundig waardepercentage. Het is dan ook maar des mensen dat het publiek dikwijls een andere mening toegedaan is : muziek is in feite niet te omvatten in “punten”, muziek raakt ieders ziel op een aparte en persoonlijke manier.” En waar de discussie voor invoering van een vrij werk in Nederland elk jaar wel weer de kop opsteekt, horen we hier een heel andere mening: “Een werk moet voor de juryleden toch volstaan om een kampioen aan te duiden en een uitslag te bepalen. Een alternatief zou kunnen zijn om naast een plichtwerk ook een hymne te spelen.”  

Vergis je niet in Partita

Partita (Postcards from Home) van Philip Wilby is het verplichte werk in de 2e afdeling, een vaak gespeeld werk tijdens contests. “Partita is een mooie en genietbare compositie, op het eerste zicht lijkt het eenvoudig maar….vergis je niet, het werkje vervat wel degelijk moeilijke passages voor alle geledingen in de band.”

Hoewel de agenda grotendeels nog bepaald moet worden is het wel duidelijk dat de band, die tegenwoordig in Merchtem repeteert, tijdens haar Jaarlijks Concert op 19 mei 2018 niet alleen zijn 40 jarig bestaan viert, maar ook de kampioensbeker kan tonen van de 2e afdeling.