EBK 2023: testpiece, Eikanger Bjørsvik Musikklag

Laatste update om 17:22 op Friday, 5 May

Aurora was de Romeinse godin van de dageraad. Elke dag opende ze de poorten van het oosten met haar roze vingers en reed ze met haar strijdwagen in een gloeiende schoorsteenmantel door de lucht, vergezeld door kinderen, en kondigde ze de komst van haar broer, Sol (de zon) aan. Het natuurlijke fenomeen Aurora Borealis (of "noorderlicht") is wat de Romeinen inspireerde tot deze personificatie van de dageraad en het kan een mysterieus iets zijn om te aanschouwen, van zowel schoonheid als ontzag. De dageraad kan een symbool zijn voor veel dingen, zowel iets dat begint als eindigt. De eeuwenoude boodschap van Aurora kan daarom als tijdloos worden beschouwd. Haar oproep te midden van de vreugdevolle dans van de kinderen van de sterren dat er een nieuwe hoop, een nieuw licht op komst is, kan een geruststellend idee zijn voor iedereen in het licht van ontberingen.

Een vrij ruime opzet van 'Aurora' door Eikanger. B opent ook wat ruim in dynamiek, maar de band laat een zeer hecht samenspel horen, in de juiste balans. De band speelt in een meer open opstelling waardoor je het risico neemt dat eventuele foutjes nóg sneller worden gehoord. Dit is echter niet het geval! 
Op I ook zeer veel transparantie in de bassen, gevolgd door euphoniums, hoorns en uitlopend in een perfect samenspel in de tutti band. Het blijft zeer onderhoudend en spannend. Heerlijke soprano voor Y! In Y mooie euphonium, hier krijgen we weer een mooie uitleg in het vervolg. Alles zeer clean en dynamisch. Uitermate treffend spel voor BB in aanloop naar CC waar de bas-sectie zeer donker en diep het langzame deel introduceren. Het straalt waar nodig, en een perfecte balans. In FF dromen we mee met de Noorse band; subtiel, muzikaal en zó ongelooflijk hecht samenspel.... Solistisch is het ook dik voor elkaar; hoorn, cornet, soprano, trombone laten hun kwaliteiten horen! En, niet te vergeten, een meer dan uitstekende percussion-sectie! 


De muziek blijft vloeien, en Florent Didier is een duidelijke inspiratiebron voor de band, wat een mooie samenwerking zien we hier!
OO Weer een schoolvoorbeeld van goede balans; en wat te denken van de bassectie! Het slotdeel kent een ragfijn ensemblespel, waarbij de muziek zo eenvoudig klinkt. Een treffende opbouw naar het slot en terecht een ovationeel applaus voor deze band!