Gloria Dei is klaar voor de 1e divisie

Laatste update om 15:04 op Friday, 29 July

Hoe zie het leven van Gerk Huisma er momenteel uit na twee coronajaren?
Ik werk bij vier orkesten: Gloria Deï Gerkesklooster, de Lofklank Ureterp, Fanfare de Bazuin Augustinusga en Koperensemble de Wâldsang. Dit laatste orkest is in brassbandbezetting. Al deze verenigingen zijn uiteraard actief in de avond- en weekenduren. Overdag ben ik werkzaam als ZZP-er bij Cultuurcentrum de Wâldsang in Buitenpost. Hier verzorg ik de koperblaaslessen samen met mijn collega’s Piet van der Heide, Gouke Wielenga en Theun van Leijen. Dit betekent vrijetijdslessen na 14:00 uur, maar vanuit de scholen is er ook steeds meer vraag naar kortstondige koperblaasprojecten. Wij hanteren een formule van zes weken met een kleine presentatie als afsluiting. Dit project is in samenwerking met het plaatselijke orkest. Naast het educatieve doel is het natuurlijk de perfecte manier om leerlingen te werven. Momenteel bezoeken we 40 à 45 basisscholen op jaarbasis. Dat betekent dat we zo’n beetje op alle scholen komen in de vier gemeenten waar we werkzaam zijn. De coronaperiode was een tijd vol onzekerheid voor de orkesten. Wat kan en durf je te plannen, wat mag wel en niet en welke coronaregels gelden er de komende periode? Gelukkig hebben ‘mijn’ orkesten deze periode goed doorstaan, ook qua ledenaantal, en muzikaal is ook alles weer op niveau na een aantal maanden hard werken. Laten we hopen dat we na de zomer niet weer in de dezelfde periode terecht komen. Enige voordeel aan de coronaperiode is geweest dat ik in topconditie ben en dat komt me goed uit, want naast mijn muzikale werk doe ik graag mee aan triathlons! 
  
Sinds begin dit jaar ben je aangesteld als dirigent van Gloria Deï. Wat voor orkest trof je aan? 
Het orkest wat ik in januari aantrof is eigenlijk zoals een dirigent het denk ik voor ogen heeft. Nagenoeg compleet, een goede repetitieopkomst, een hoog speelniveau met muzikale intelligentie en zeer gedreven voor zowel concerten als wedstrijden. Daarnaast is de werksfeer op repetities erg prettig. Gedisciplineerd en de wil om tot in details alles perfect te krijgen. Ik durf wel te zeggen dat ze dezelfde mentaliteit en gedrevenheid hebben als orkesten die uitkomen in de hoogste divisie. Door deze instelling moet je als dirigent alles zeer goed voorbereiden en een duidelijke koers varen. In het begin is dit allemaal even aftasten en uiteraard spannend, maar na een half jaar geloof ik wel dat we oop hetzelfde spoor zitten. De agenda was ook gelijk goed gevuld met het bondsconcours in februari(door corona is dat veranderd in een festivalopzet zonder punten) het mei-concert in het dorp en uiteraard het WMC in Kerkrade. We hebben veel sectierepetities ingepland voor het festival en het WMC. Zo heb ik de leden persoonlijk en qua speelwijze snel leren kennen en andersom uiteraard ook. Toen Jaap Musschenga vertrok heb ik de toenmalige voorzitter een bericht gestuurd dat ik wel belangstelling had voor de ontstane vacature en die interesse was wederzijds. Na een proefperiode van enkele maanden ben ik vast aangesteld als dirigent. 
 
Je optreden op het WMC met Gloria Deï was je eerste ‘grote' optreden. Hoe waren de voorbereidingen? 
Acht weken voorbereidingstijd is aan de krappe kant voor twee grote werken. Uiteindelijk is dit allemaal goed gekomen door effectieve thuisstudie van de muzikanten, een studiedag en veel sectierepetities. Maar ik moet eerlijk toegeven dat ik dit op voorhand wel een korte periode vond. Qua druk is het verder niet anders dan bijvoorbeeld een NBK. Je hoopt altijd dat het muzikaal zo overkomt als dat je voor ogen hebt en dit was in Kerkrade gelukkig het geval. 

Hoe verliep de logistieke organisatie tijdens jullie verblijf in Kerkrade? En hoe was de podium ervaring?
Logistiek was het goed geregeld. We zaten in Landgraaf op een camping in chalets, tenten en caravans. Het was erg warm op het WMC-podium in de Rodahal, maar ik heb de muzikanten niet horen klagen dus ik geloof niet dat dit erg van invloed is geweest.  

Het was een pittig deelnemersveld met mooie namen; hadden jullie een doelstelling vooraf? 
Dat was natuurlijk titelprolongatie, maar op de uitslag heb je als dirigent en muzikanten geen invloed. Muziek is en blijft een kwestie van smaak. Daarnaast weet je niet hoe de andere orkesten ervoor staan en hoe ze hebben gespeeld. Het enige wat je kan doen is muzikaal zelf zo mooi mogelijk spelen en een duidelijke visie laten horen. Daar heb je wel invloed op en daar draait het uiteindelijk ook om. 
 
Het was voor de toehoorders in de zaal en via de live-stream al vrij snel duidelijk dat jullie een uitzonderlijk goed optreden gaven. Hadden jullie dat gevoel ook? 
De band klonk prachtig en speelde muzikaal in het openingswerk ‘the Turtle Dove’, maar bij het verplichte werk ‘Entertainments’ vond ik eigenlijk dat we teveel vlekjes/ongelukjes hadden. Ons vrije werk ‘Babylon’ was wel echt heel mooi dus daar was ik zeer content mee.  
 
Was de keuze van de organisatie voor het werk van Gilbert Vinter juist? 
Het is een goede testpiece, maar wellicht iets te lastig voor de 2e divisie. Het stuk is in de 1e divisie geplaatst door het Repertoire Informatie Centrum. Bij het online terugluisteren kwam ik er achter dat er veel bands problemen hadden met de transparantie en de solistische passages. Achteraf bleken onze ongelukjes best mee te vallen. Een uitslag is altijd relatief. 
  
Waren jullie verrast door het toch wel grote verschil in punten met bijvoorbeeld Panta Rhei en Excelsior Ferwert? 
Dat was zeker een verrassing. Ik heb zelf nog nooit als muzikant of dirigent een gat van vier punten tussen de nummers 1 en 2 meegemaakt. De keuze om in de 1e divisie uit te komen was al voor het WMC gemaakt, maar deze uitslag ondersteunt die beslissing wel en bewijst ook dat we klaar zijn voor een nieuw avontuur. Onze uitvoeringen van Entertainments (94,67 punten) en Babylon (96,33 punten) waren prachtig volgens het juryteam. Dat zijn werken uit de 1e divisie.  

Gaan jullie op weg naar de NBK op dezelfde voet verder in de voorbereidingen of veranderen er toch wel wat zaken? 
We gaan na de zomer op dezelfde manier verder. De divisie keuze verandert niets in ons plan van aanpak. Behalve dat we zaterdag 29 oktober wat langer kunnen uitslapen! We gaan ons uiterste best doen in deze divisie. En mocht na een aantal jaren blijken dat we niet mee kunnen komen of dat er teveel bezettingsproblemen zijn dan zijn we niet te beroerd om weer een stapje terug te doen. Maar angst is een slechte raadgever en ik heb er alle vertrouwen in dat we een mooie periode tegemoet gaan!  



Dirigent Gerk Huisma en principal Oebele van der Heide