DOBC De Wâldsang met mooie balans in het programma

Laatste update om 21:58 op Saturday, 11 June

Bijzonder is het zeker om met Concerto for Percussion and Band het optreden te beginnen. Zweitze van der Heide is de solist in het werk van Joseph Schwammer, dat Rieks van der Velde arrangeerde. Het middendeel heeft elementen van minimal music in zich. Mooi uitgevoerd door solist en De Wâldsang uit Buitenpost.

Na een iets te lang durend changement hoort het publiek vanavond voor de tweede keer de compositie Hope van Stijn Aertgeerts. Dynamisch is het spannend, grote verschillen en veel ruimte voor de belangrijke lijnen. In de onrustige wereld waarin we tegenwoordig leven is het moeilijk om positief te blijven. De alarmerende toestand van het klimaat, de wereldpolitiek is gek geworden. Het lijkt erop dat de haat zich steeds verder verspreidt in de wereld en het maakt je hulpeloos. De boodschap van Aergeerts is Hope en door De Wâldsang prachtig vertolkt.

Audivi Media Nocte van Oliver Waespi
Audivi Media Nocte is gebaseerd op het gelijknamige 16e-eeuwse motet van Thomas Tallis, een werk dat componist Oliver Waespi bijzonder fascineert. Tijdens het componeren ontstonden verschillende akkoordenreeksen en ritmische structuren, waardoor het werk zich gaandeweg ontwikkelde tot een soort muzikaal drama met daarin elementen van een concerto grosso, met virtuoze soli voor verschillende solisten die vooraan dienen te gaan staan.

De opening is solide, maar dynamisch gebeurt er te weinig aan de zachte kant van het spectrum. Het Calmo is mooi uitgebalanceerd ondanks dat het redelijk sterk blijft. Het eerste trio speelt zeer overtuigend, waarna de band het weer overneemt en terugbrengt naar een mooi decortje voor de solisten. Minder gelukkig is het tweede trio waar het samenspel niet sluit en elementen weg blijven. De techniek in het poco piu mosso wordt overstemd en is niet meer te onderscheiden. Hoewel er duidelijk problemen waren die de band niet wist op te lossen, blijft het fantastisch om ook deze uitvoering te horen.