Studio Music en Stan Kitchen centraal in zaterdagmorgen concert

Laatste update om 18:42 op Saturday, 25 January

Het zaterdagochtendconcert wordt traditiegetrouw verzorgd door The Fairey Band. Bijzonder dit keer is dat het concert geheel in het teken staat van een muziekuitgever, Stan Kitchen van Studio Music en platenlabel Polyphonic. Hij overlijdt in 2018 maar laat een bloeiend bedrijf na met een schat aan bladmuziek.

Vier kenmerkende werken uit een tijdspanne van 60 jaar staan er op de lessenaar. Cross Patonce van Goff Richards, Tallis Variations van Philip Sparke, die maar liefst 18 jaar de rechterhand van Kitchen is en garant staat voor de kwaliteit van de pennenvruchten van menig componist. Van Martin Ellerby wordt een speciaal werk gespeeld: Requiescat Aberfan, de ramp in het Welshe plaatsje herdenkend. Ellerby volgt Sparke op bij Studio Music en vertelt op verzoek van Paul Hindmarsh over zijn ervaringen daar. Tenslotte wordt Gilbert Vinter's Entertainments gespeeld. De oprichter van Polyphonic en vriend van Kitchen is niet weg te denken uit de brassbandscene van de '60-er jaren. 


Martin Ellerby brengt een hommage aan Stan Kitchen

Fairey o.l.v. Gary Cutt maakt een frisse en montere indruk, zeer compact in de bassectie en inspelend op de zeer verschillende stijlen, die in de werken gevraagd worden. Principal Stephanie Wilkins heeft haar plek helemaal gevonden en strooit met fraaie solo's. De band is een hecht geheel en Gary Cutt heeft duidelijke lijnen uitgezet. Met name in Tallis Variations voelt de band zich thuis en de eerste variaties worden uitstekend gespeeld. Na dit concert heeft de band een lange busreis voor de boeg naar Londen voor een concert 's avonds in de fameuze Acid Brass reeks.  

 

Een eervolle uitnodiging
De ochtend begon met een concert van de Greater Manchester Youth Brass Band. Voor een volle theaterzaal brachten ze een programma dat geheel in het teken stond van Made in Manchester. Salford Sinfonietta van Darrol Barry en Peterloo Overture van Malcolm Arnold waren de highlights van de band, die bestaat uit de beste jeugdspelers uit de 9 districten van Greater Manchester. Dirigent Mark Peacock kreeg de eervolle uitnodiging om de band, die drie projecten per jaar doet, tijdens dit festival te laten spelen. 

 
The Greater Manchester Youth Brass Band

Alexander Zwaan voor CU Brass