Hoe gaf Festival Brass de Nederlandse top het nakijken?

Laatste update om 13:01 op Saturday, 22 June

Op zaterdag 8 juni liet Festival Brass met een puntgaaf optreden vijf Nederlandse Kasmpioensdivisiebands en een Schotse topper achter zich. Eerder al berichtte CU brass over de voorbereiding van deze jonge brassband. Nu de stofwolken in Vlaanderen zijn neergedaald is het tijd om te evalueren.

Schot in de roos
Het programma bleek erg aansprekend. De geprogrammeerde werken waren stuk voor stuk een schot in de roos. Het flitsende Battle of Athens, dat het midden houdt tussen een opener en een concertwerk en dus erg geschikt is voor een festivaloptreden, ligt de band goed. Dat de es-bassolo 'Canto' de beste kanten van de solist Bernd van Echelpoel en de band naar voren laat komen mag geen verrassing zijn.
Het werk werd speciaal voor deze combinatie van solist en begeleiders geschreven voor het DOBC. En ook het substantiële werk "A Brussels Requiem"  is de band zo op het lijf geschreven dat men sterk overweegt dit ook uit te voeren als keuzewerk bij de Belgische Kampioenschappen. En wie weet wat dat gaat brengen als men de stijgende lijn nog even vast kan houden.

Botsende agenda's
Dat het sempre crescendo gaat is volgens de band wel verklaarbaar. Onlangs zijn er enkele beroepsmusici tot de vereniging toegetreden. Dirigent Steven Verhaert, zelf musicus bij het Antwerp Symphony Orchestra, nam zijn collega's mee naar de brassband. Deze collega's nemen hun leerlingen weer mee en hebben weer een aantrekkingskracht op potentiële nieuwe leden. Helaas betekent het werken met beroepsmusici niet alleen maar zorgeloos concerteren. Regelmatig botst de agenda van Festival Brass met de overige verplichtingen van de muzikanten, en binnen een brassband met een standaardbezetting kun je niet ongestraft concerteren met een open plaats. Zo ontbraken de vaste sopranist en bas-trombonist tijdens de Dutch Open. ook heeft men nog altijd een vacature op euphonium.

Ervaring kweken
Belangrijkste reden om aan de DOBC mee te doen was voor de band het kweken van podiumervaring, zoals bandpresident Peter van Dyck het zelf noemt. De DOBC kwam precies een week na het eigen jaarconcert "Brass and Bytes" dat meteen als try-out dienst deed. De komende periode is Festival Brass nog op verschillende data te beluisteren; op 30 juni om 16:30 uur in Duffel (B) en op 18 augustus om 11:00 uur in Heist op den Berg (B).