Nieuwjaarsconcert PBG groot succes

Laatste update om 08:00 op Thursday, 31 January

Bezoekers uit alle hoeken van de provincie Groningen en ver daarbuiten genoten afgelopen zaterdag van het Nieuwjaarsconcert van de PBG. De band onder leiding van Richard Visser bracht een programma met een evenwichtige mix tussen traditioneel en nieuw brassbandrepertoire. De bijdrage van pop- en soulzangeres Erica Yong was een zeer waardevolle toevoeging aan de feestelijke avond. Met een grote glimlach op de gezichten verlieten de muzikanten en bezoekers 'De Hoeksteen' in Leek na afloop van een geslaagde editie van dit NJC.

De regerend Nederlands kampioen opende het programma toepasselijk met "The Champions", waarmee direct de toon werd gezet voor de rest van de avond. In "To my Country" en "Song of Hope" etaleerde de band haar lyrische kwaliteiten. In het laatstgenoemde werk kregen cornettisten Theo Halmingh, Robert Ernest en Yteke Visser de zaal muisstil met hun solistische bijdrage. Erica Yong schitterde voor de pauze in "De Zee" en "From a Distance" en gaf hiermee een voorproefje van het feest dat na de pauze los zou barsten.

Omdat een klassieke ouverture op een Nieuwjaarsconcert niet mag ontbreken speelde de PBG Mendelssohn's "Fingal's Cave". Het klapstuk vlak voor de pauze was "Vitae Aeternum" van Paul Lovatt-Cooper. Tijdens de climax in het langzame middendeel, die ondersteund werd door filmbeelden van de recente NBK-overwinning, barstte het publiek spontaan in applaus uit.

Met het indrukwekkende "Captain from Castile" in een arrangement van Philip Harper luidde de PBG de tweede helft van het concert in. Het majestueuze "Be Still my Soul" werd de opmaat voor een bijzonder moment: gedeputeerde Henk Staghouwer overhandigde namens de provincie Groningen een cheque die de band kan besteden aan de deelname aan de Europese Brassband Kampioenschappen eind april in Zwitserland.

Dat dit tot een feestje leidde werd duidelijk toen de band in hoog tempo met filmmuziek uit "ET" het programma vervolgde. Erica Yong kreeg het publiek op de banken in "Last Dance", "Think" en "Land of 1000 Dances", swingend begeleid door de PBG. Het beregezellige "Bare Necessities" kreeg dankzij de bijna onherkenbare es-bassist Stefan de Groot een beestachtige uitvoering.

Toen het publiek na de "Nederlandse Medley" de zaal in polonaise wilde verlaten, werden zij door presentator Bert Groothedde nog even tot rust gemaand. Na de dankwoorden en bloemen trakteerde de PBG hen namelijk nog op een tweetal toegiften. In "Hercab" excelleerden Gerrit Jan Elzinga op bastrombone en Ruben Noorda op trompet, waarna Erica Yong zich nog eenmaal bij de band voegde voor "Proud Mary." Na deze spetterende toegiften zat het concert er dan echt op, maar in de foyer van 'De Hoeksteen' bleef het nog lang druk.