Terugblik op de 38e Nederlandse Brassband Kampioenschappen

Laatste update om 13:37 op Wednesday, 31 October

De 38e Nederlandse Brassband Kampioenschappen leverde een aantal prachtige kampioenen op en was een feest om naar te luisteren. Toch zal deze jaargang herinnerd worden als die van de wissel van het verplichte werk in de kampioensdivisie. Trajectum van Rob Goorhuis werd speciaal voor het kampioenschap geschreven, maar uiteindelijk niet gebruikt. Daarvoor in de plaats Old Licks Bluesed Up van Torstein Aagaard-Nilsen, een stevige opgave. Altena en Limburg lieten deze editie aan zich voorbij gaan, waardoor uiteindelijk acht bands de strijd aangingen voor de Nationale titel.

De titel voor PBG
De Provinciale Brassband Groningen is de nieuwe kampioen. Vanaf een 6e plek in de loting wist de band uit Bedum o.l.v. Richard Visser de meest overtuigende uitvoering te geven volgens de jury die bestond uit Florent Didier (Frankrijk), Arsène Duc (Zwitserland) en Ray Farr (UK/Noorwegen). Ray Farr sprak in zijn juryrapport van een uitstekend optreden, Bravo! Arsène Duc sprak van een prima opvatting van de dirigent, juist ook in het tweede deel. Florent Didier had het over de goede solisten, de expressiviteit en prachtige kleuring in het tweede deel en geweldige ritmiek en techniek in de hoekdelen.

Verrassend in de uitslag was een plaats in de achterhoede voor titelverdediger De Wâldsang. De band had de pech om als eerste te loten en hun uitvoering kon het publiek wel, maar de jury kennelijk niet bekoren. Schoonhoven en De Bazuin gaven heel verschillende en zeer goede uitvoeringen, maar moesten uiteindelijk in de uitslag Soli Brass voor zich dulden. De band uit Leeuwarden onder leiding van Anne van den Berg eindigde op een fraaie tweede plek. De Spijkerpakkenband (6e) en Rijnmond (5e) zullen niet ontevreden zijn geweest met hun uitvoering. Amsterdam Brass met Paul van Gils voor deze gelegenheid op de bok sloot de rij. De feature voor de bastrombone in het tweede deel werd volgens de jury het best vertolkt door Thijs Visser van Brassband Schoonhoven.        

Een eigen verhaal
Voor een veld van zeven 1e divisie bands was High Peak als verplicht werk opgelegd. Veel bands hadden moeite om het specifieke muzikale idioom van Eric Ball voor het voetlicht te brengen. Als dat wel lukte dan braken te veel missertjes de bands op. Alleen Pro Rege uit Heerenveen o.l.v. Anne van den Berg had beide op de rails en werd dan ook tot kampioen gekroond. Tijdens de voorbereiding hadden de leden een eigen versie van Anne van het verhaal van High Peak gekregen die het verhaal voor iedereen persoonlijk maakte. Het heeft ongetwijfeld bijgedragen aan de beleving.

Een andere favoriet, Oefening en Uitspanning, moest dit keer genoegen nemen met de 2e plek en brons was verrassend genoeg voor nieuwkomer Gloria Deï.

Twee titels voor Gijs Huisinkveld
Een dag na de titel gepakt te hebben in de 3e divisie was Gijs Huisinkveld opnieuw het goudhaantje. Nog maar enkele maanden als dirigent werkzaam met Excelsior Ferwert werd de titel geprolongeerd. De jury had er lange tijd voor nodig om tot dat besluit te komen en dat ging ten koste van de Martini Brassband die met een 2e plek genoegen moest nemen. Vooral de snelle delen van Philip Sparke’s Sinfonietta: The Town Beneath the Cliff waren voor de jury de scherprechters. Een daarmee werd het Hymn gedegradeerd tot tussendoortje, terwijl er toch niet heel veel bands waren die hier excelleerde. Martini deed dat zeker, maar de prijs voor beste duet werd ook door Excelsior opgestreken. Constantijn Huygens eiste de derde plek op.

Op vrijdag streden acht bands om de titel in de 3e divisie. Viking Age van Thierry Deleruyelle stond op de lessenaar en de jury bestaande uit Luuk Tuinstra, John Doyle en Sheona White (beide VK) hadden het dit maal niet moeilijk om de winnaar aan te wijzen. Looft den Heer Beetgumermolen o.l.v. Gijs Huisinkveld won afgetekend. Door de jury werd opgemerkt dat het laatste deel van Viking Age gespeeld door deze band het vroege opstaan en de reis naar Nederland meer dan waard maakte. Nieuwkomer in de 3e divisie Immanuel Eemsmond wist o.l.v. Jan Werkman de tweede plek weg te kapen voor de Castricummers van Backum Brass die de laatste podiumplaats bezetten.

Menaam terug van weggeweest
In de 4e divisie stond Second Suite in F van Gustav Holst op het programma. Veel dirigenten hadden het plan opgevat om het eerste deel (March) in een hoog tempo te spelen. De jury, met twee Britten in de gelederen, plaatsten de bands vrijwel zonder uitzondering op de lagere plekken. Verrassend was de terugkeer van Pro Rege B met uiteindelijk een derde plek in de uitslag. Achter SDG de Tike en kampioen Halleluja Menaam o.l.v. Ido Gerard Kempenaar.

Alle optredens zijn terug te kijken op Highnote.tv
De 39e Nederlandse Brassband Kampioenschappen worden gehouden op 25 en 26 oktober 2019.