NBK is voor Paul van Dalen geen doel op zich

Laatste update om 10:01 op Monday, 22 October

Sinds tien maanden staat Paul van Dalen op de bok bij Schoonhoven B. Met zijn 24 jaren is hij de jongste dirigent tijdens deze NBK-editie. Hoe vergaat het Paul van Dalen en hoe verloopt de voorbereiding op de NBK? 

'Ik ben sinds eind vorig jaar dirigent bij Schoonhoven B en nog steeds erg blij met mijn aanstelling. Het is een band met een behoorlijke historie binnen een vereniging met een prima infrastructuur. Als beginnend dirigent was dit voor mij een geweldige kans, die ik met beide handen aangegrepen heb.' Van Dalen studeerde HaFaBra-directie bij Alex Schillings, waar hij zijn bachelor in 2017 afrondde. Komend jaar hoopt hij zijn master HaFaBra-directie af te ronden. Naast Schoonhoven B heeft hij nog twee orkesten en is hij slagwerker bij het Frysk Fanfare Orkest, waar hij tevens assistent-dirigent is.

'We zijn met Schoonhoven weer lekker aan het bouwen. Naast de dirigentenwissel heeft de band ook wat bezettingswisselingen gehad. De NBK is na Survento Brass mijn eerste echt grote project met de band.' Hoe pak je zo’n voorbereiding aan? 'Het is een voortdurend leerproces. Ik heb nu al veel geleerd, maar volgend jaar pak ik de voorbereiding op een aantal punten zeker anders aan. Je leert veel van een NBK-traject, het verrijkt mij enorm.'

Een voorspelling van de uitslag van Schoonhoven B doet de jonge dirigent niet. Punten zijn in zijn ogen niet alleszeggend. 'Uiteraard wil je een uitvoering geven waar je alles uit haalt wat er in zit en hoop je dat het publiek geniet. Maar de voorbereiding en het intensief met elkaar repeteren zijn dit jaar belangrijker dan de uitslag.'

Aan het verplichte werk in de 2e divisie moest Paul in het begin wel wennen, maar gaandeweg leerde hij het wel waarderen. Hij vindt dat de vier delen iets te los van elkaar staan en dat ze erg ongelijk zijn qua lengte. 'Het is een uitdaging, maar dat geldt voor alle deelnemers.' beschouwt Van Dalen.