Concert in kader van de uitreiking van de Friese Emmy Award 2018

Laatste update om 08:37 op Wednesday, 20 June

Een van de grootste Nederlandse trompettalenten heet Saleem Khan, opgegroeid in het Friese Oudega. Onlangs ontving hij het Zilveren Viooltje. Daar komt nu de Friese Emmy bij. Deze onderscheiding, in het leven geroepen door De Harmonie, wordt hem tijdens een feestelijk concert overhandigd door violiste in ruste Emmy Verheij. Samen met het VKSO Het orkest van de Veenkoloniën treedt de trompettist op in een volstrekt uniek concert. Niet eerder was dit orkest te horen in de Friese hoofdstad. Naast het trompetconcert van Haydn klinkt onder meer Doppers intrigerende en zelden te horen Amsterdamse symfonie. Een wandeling langs de grachten, een roerige Koninginnedag, u beleeft het allemaal. En dan de o zo aanstekelijke Tweede Jazz Suite van Sjostakovitsj. Opzwepend en koren op de molen van dit orkest.

Celliste Wytske Holtrop lijkt in de voetsporen van Saleem Khan te treden. Daarom is ook zij van de partij en speelt een prachtig celloconcert van Elgar. Het concert wordt geleid door Lubertus Leutscher, chefdirigent en oprichter van het VKSO Het orkest van de Veenkoloniën en al jaren lang een bekend gezicht in het Noord Nederlands Orkest. De presentatie is in handen van Rudolf Nammensma.

In beginsel wordt iedere twee jaar door De Harmonie de Friese Emmy Award uitgereikt. Door een Artistieke Commissie worden kandidaten gescout, die voldoen aan het volgende profiel: getalenteerde klassiek musicus, jong, van Friese afkomst en met internationale potentie. Zij worden beoordeeld aan de hand van het bezoek van voorstellingen en het bekijken en beluisteren van cd-, video-opnames en/of live-voorstellingen. Er is géén sprake van een wedstrijdelement. De award wordt toegekend aan de kandidaat die volledig voldoet aan het profiel en tevens een bewezen internationale carrière heeft. Daarnaast kunnen er één of meer runners up worden aangewezen, die nog geen internationale carrière hebben maar wel de potentie daartoe.

Doel van de Friese Emmy Award is om de naamsbekendheid van deze musici te vergroten, regionaal en landelijk, en hun carrière positief te beïnvloeden. Dit door hen zichtbaarheid te geven in pers en media. Daarbij krijgen zij de gelegenheid om te schitteren in een soloconcert begeleid door een voltallig symfonisch orkest.

Concertinformatie

Datum             zondag 1 juli 2018

Aanvang          19:30 uur

Locatie            AEGON-zaal in Stadsschouwburg De Harmonie te Leeuwarden

 

Programma
Orkest | Symfonie no. 6 (Amsterdamse) van Cornelis Dopper
Orkest met solist Wytske Holtrop | celloconcert in E minor opus 85 van Edward Elgar
pauze
Uitreiking van Friese Emmy Award 2018 door Emmy Verheij
Orkest met solist Saleem Khan | Trompetconcert in E flat major van Joseph Haydn
Orkest | Jazzsuite no. 2 van Dimitri Sjostakovitsj