CMV Tida Kira gooit hoge ogen met winnend optreden federatiefestival

Laatste update om 06:53 op Friday, 1 April

Fanfare CMV Tida Kira uit Munnekezijl-Lauwerzijl heeft afgelopen zaterdag, 26 maart, het federatiefestival voor muziekverenigingen uit Kollumerland overtuigend weten te winnen. Met uitzonderlijk hoge punten van de juryleden ging het orkest ervandoor met beide te behalen prijzen.  
 
Na een zogeheten ‘coronatussenstop’ van een jaar mochten de muziekverenigingen uit de voormalige gemeente Kollumerland c.a. eindelijk weer van zich laten horen in de Oosterkerk van Kollum. Daarbij was het (bijna) als vanouds strijden om de beker voor het beste inspeelwerk (het ‘koraal’) en de totaalprijs. Opvallende afwezige voor deze editie was namelijk brassband De Bazuin Triemen-Westergeest, die hoopt volgend jaar weer van de partij te zijn.  
 
Juryleden Bienze IJlstra en Gosling Veldema zagen desondanks twee jeugdorkesten en vier volwassen bands alles op alles zetten om een mooi resultaat te behalen en wellicht een prijs in de wacht te slepen. Met 90 punten was het CMV Tida Kira die net een punt boven Chr. Brassband Advendo Burum uitsteeg, waardoor zij beslag legden op de koraalbeker. Ook Brassband Westersweach en Brassband Wilhelmina Kollum scoorden een keurige 1ste prijs met hun inspeelwerk. 
 
De overall-prijs mocht eveneens mee naar Munnekezijl-Lauwerzijl, waarmee zij de titel en beker van Advendo Burum hebben overgenomen. Voor het grote werk Lake of the Moon en het vrije werk wist CMV Tida Kira respectievelijk maar liefst 95 en 92 punten te behalen. De beide jeugdorkesten, De Bazuin/Westersweach en Tida Kira, behaalden in hun afdeling een gedeelde eerste plaats en ontvingen hiervoor dan ook een beker. 
 
In de middag was het voor sommige muzikanten ook alle zeilen bijzetten tijdens het traditionele solistenconcours. Verschillende solo’s, duetten en ensemblewerken werden ten gehore gebracht. In de lagere divisies (voor jonge en/of beginnende muzikanten) gingen de bekers richting Brassband Westersweach. Janycke Klaver en Dorenda Henstra (introductiedivisie), Lieke van der Meulen (4e divisie) en Lyncke Klaver (3e divisie) gingen allen met een beker aan de haal. In de druk bezette 2e divisie toornde Nynke Emma Adema van Brassband De Bazuin boven de concurrentie uit. De 1ste divisie werd met 94,5 punten gewonnen door Marieke van der Galiën van Brassband Advendo, die daarmee tevens dagwinnaar werd.