DOBC 2024: Kampioensdivisie band 6

Laatste update om 22:43 op Saturday, 8 June

En zo zijn we aangekomen bij het laaste optreden van de dag. De Bazuin A Oenkerk o.l.v. Jaap Musschenga

Fanfare for the Best - Thomas Doss: "Fanfare for the Best" is een korte compositie van Thomas Doss ter ere van de vijftigste verjaardag van zijn vriend Otto M. Schwarz. Het werk is geïnspireerd door vriendschap en mooie momenten in goed gezelschap.

Ferme opening van dit flitsende openingswerk door de Bazuin A. De registers gaan meteen open. 

Lament - Peter Meechan: Lament is de centrale kern van het werk Macbeth. Macbeth werd in opdracht van de Scottish Brass Band Association gemaakt voor het Scottish Open Championship 2007 en is geïnspireerd op het gelijknamige toneelstuk van Shakespeare. Hoewel dit deel van het verhaal vertelt dat Macbeth de pijn van de dood van zijn vrouw niet voelt, gaat deze klaagzang over het verhaal als geheel. 

Mooi ingetogen gespeeld. Fraaie flugelklanken en dito tuttisound. Heel verhalend gebracht. Lichte stemmingsproblemen in de cornetten richting het slot, maar bijzonder mooi gespeeld. 

Explorers on the Moon - Paul Raphael: Dit werk vormt het vervolg op Paul Raphaels eerdere werk Destination Moon uit 2017. Het werd in 2019 gecomponeerd ter gelegenheid van de vijftigste gedenkdag van de maanlanding in 1969. De inspiratiebron was Kuifje de beroemdste creatie van de Belgische auteur en striptekenaar Georges Remi, die bekender is onder zijn pseudoniem Hergé. Het uitgangspunt voor de muziek is diens verhaal uit 1950 waarin Kuifje en zijn medeavonturiers de maan bezoeken, bijna twintig jaar voor de eerste échte maanlanding. Dit fantastische werk, dat uit drie delen ‘Space’, ‘Nightmare Land’ en ‘The Journey Home’ bestaat, is een van de meest spectaculaire wedstrijdwerken uit recente jaren.

Je zult maar de taak krijgen om de deur naar de backstage van het podium steeds een stukje verder open te zetten. Het wordt met verve gedaan in het begin van dit werk want de effecten komen prima door! Prima solowerk in trombone en euphonium. Het fortissimo is wel erg fors. Technisch weer goed spel. De dynamische verschillen zijn groot. In de piano's weer wat kleine stemmingsproblemen in cornetten. De cornetsolo wordt met veel gevoel voor timing gespeeld. Wederom prima spel in trombone en euphonium. De spanning valt soms net wat weg in dit deel. Het slagwerk bouwt de roffel heel geleidelijk op naar een energiek slotdeel met een lekkere drive erin. Op een enkel klein vlekje na een prachtig slot van dit optreden en dit DOBC! 

En zo komt er na exact 13 uur muziek een einde aan deze dag. Straks volgt nog de uitslag, maar wij hebben alle live verslagen weer met ontzettend veel plezier geschreven. Hopelijk heeft u net zo genoten als wij. Tot straks bij de uitslag van de kampioens divisie!  
Dit is wat Jaap Musschenga voor de camera bij Geert Jan Kroon te vertellen heeft.

Advertorial:
YET Music & Sound is dé specialist op het gebied van blaasinstrumenten en meer! Met een actueel aanbod in zowel koper- als houtblaasinstrumenten en een vakkundig team aan specialisten kunnen we u altijd van dienst zijn.