DOBC 2024: 1e divisie, band 1

Laatste update om 14:00 op Saturday, 8 June

Excelsior Zalk o.l.v. Rieks van der Velde is de eerste band in de eerste divisie. 

Zij openen met 'Horizons' van Paul Lovatt-Cooper: Een echt openingswerk van Paul Lovatt-Cooper. Horizons werd gemaakt in opdracht van de Ratby Co-Operative Band en hun muzikaal leider Michael Fowles om hun honderdjarig bestaan ​​te vieren. De eerste uitvoering vond plaats in aanwezigheid van de componist in The De Montfort Hall, Leicester op 16 september 2006
 
Karaktervolle opening van het werk. Het slagwerk komt vrij stevig door. De euphoniumsolo is prachtig evenals de cornetsolo. Een lekker tempo naar het slot toe. Mooie opening van Excelsior Zalk! 

Only in Sleep - Eriks Esenvalds, arr. By Phillip Littlemore: Riks Ešenvalds' Only in Sleep is een visie op de kindertijd, ervaren door middel van dromen, en is een werk met een subtiel krachtige expressiviteit.


Joanne van Loo op flugel neemt het solowerk voor haar rekenening. Een werk om letterlijk en figuurlijk bij weg te dromen. Prachtig gespeeld door de soliste. Ook de begeleiding is zeer sfeervol. Wel wat hele lichte stemmingsproblemen tussen band en soliste, maar een kippenvelmoment was dit zeker! 

St James’s - A New Beginning - Phillip Harper: St James’s – A New Beginning herdenkt de dood van de Engelse architect Sir Christopher Wren 300 jaar geleden. Londen werd na de Grote Brand van 1666 weer opgebouwd naar zijn ontwerpen. Het stuk is gekozen als verplicht werk voor het nationale brassbandkampioenschap van Groot-Brittannië (“1st Section”) van 2023.

De compositie bestaat uit vier delen:
I. THE GREAT FIRE (De Grote Brand)
II. AFTERMATH (Nasleep)
III. VISION (Visie)
IV. RENAISSANCE (Wedergeboorte)

De klokken luiden de alarmbel en terwijl de hoofdstad door vlammen wordt overspoeld, verspreiden paniek en wanhoop zich. Terwijl het vuur uitdooft, blijven wij achter om de nasleep van het inferno te overdenken. En daar is Sir Christopher Wren. Zijn visie en moed behoorden tot de meest invloedrijke krachten bij de wederopbouw van Londen, dat verrees om zijn plaats als een van de grote steden ter wereld weer op te eisen.

De klokken luiden het alarm voor de brand krachtig in. Solistisch en dynamisch is alles prima op orde in dit deel, maar in de sterke tutti gedeeltes wordt het wat ondoorzichtig en komt het wat onrustig over. Mooie muzikale lijnen in het tweede deel. De sound is goed. Weer wat lichte stemmingsproblemen aan het slot. Muzikaal is het in deel drie en vier prima op orde. De zaal wordt in de finale weer goed getest op het aantal decibellen. Een goede uitvoering van Excelsior Zalk. 

Soliste Joanne van Loo en dirigent Rieks van der Velde aan het woord, klik HIER.

Advertorial:
Een goed instrument moet je voelen en beleven! Terpstra Muziek Drumland levert al 45 jaar rode loperservice voor iedere muzikant of musicus die behoefte heeft aan een nieuw instrument, een occasion instrument, onderhoud, revisie, onderhoudsmiddelen, noem maar op. Als hoofddealer van merken als Yamaha, Buffet Crampon (o.a. Besson, Courtois, B&S, Hans Hoyer), Stomvi, K&H en vele andere topmerken voorzien we onze klanten van een gevarieerd aanbod en deskundig advies. Bekijk ook eens ons huuraanbod. Een instrument testen? De oefenruimtes bieden privacy en geven een eerlijke reflectie van je sound. Ook het testen van het instrument van je keuze thuis, in de band, of in het orkest valt bij ons gewoon onder service! Je vindt ons pand aan de Melbournestraat 2 in Lijnden. Parkeren is  gratis en er is een oplaadpunt. www.terpstra-muziek.nl