EBK 2024: Keuzewerk: band 1

Laatste update om 11:57 op Saturday, 4 May

We zijn los! Wat gaat deze dag ons brengen? Gaan we voor de eerste keer in de geschiedenis van de EBK geen Britse band zien in de top-3? Zet Willebroek de lijn van gisteren door en wat krijgt Schoonhoven voor elkaar met hun nieuwe werk? We gaan het de komende uren allemaal meemaken! 

De Franse kampioen Hauts-de-France olv Luc Vertommen opent het bal met 'Sand and Stars' van Thierry Deleruyelle.

'Sand and Stars' was het verplichte werk voor de 169e editie van de British Open Championships, die op zaterdag 9 september 2023 plaatsvonden in Symphony Hall in Birmingham. Het werk is het vierde in een chronologische reeks die elk decennium van de 20e eeuw markeert, en volgt op 'Fraternity' (1906); 'No Man's Land' (Eerste Wereldoorlog) en 'Crazy Twenties'. Het is geïnspireerd op de noodlottige reis van de Franse schrijver en vliegenier Antoine de Saint-Exupéry (1900-1944), die hoopte het record te breken voor een vlucht tussen Parijs en Saigon in 1935. Helaas stortten hij en zijn co-piloot 20 uur na het opstijgen neer in de Libische woestijn in de buurt van de Nijldelta, waar hij geloofde dat ze zouden omkomen in "de wind, het zand en de sterren". In een vierdaagse poging om zich in veiligheid te brengen, kwamen ze op wonderbaarlijke wijze een bedoeïenenreiziger tegen en werden gered. Het verhaal werd verteld in de memoires 'Wind, zand en sterren', die deels zijn bestseller 'De kleine prins' inspireerde.

De jury, bestaande uit Thomas Doss, Andrew Duncan en David Thornton wordt voorgesteld. Het publiek gaat ervoor zitten! De zaal zit al veel voller dan gisteren als we starten met de vliegreis door de Fransen.

Een sfeervolle opening, prachtig gespeeld door de flugel. Het vliegtuig stijgt met veel energie op. De band heeft enige moeite om stabiel te blijven. We horen wat storende bijgeluiden uit het slagwerk. Energiek is het zeker! Het vliegtuig stort niet geheel gelijk neer. Mooi spel in de bassen in het volgende deel. De inzet van de flugel is te vroeg, waardoor Luc Vertommen alle zeilen moet bijzetten om het thema tegelijk te laten starten. Mooi spel in de cornet en euphonium solo. De flugel herstelt enigszins in zijn solo. Het blijft in dit deel wel wat rommelig met een aantal ongelijke inzetten. Krachtig spel in de euphoniumsolo. Prachtige cornetsolo. De trombones en es-cornet brengen staande hun solo. De es-cornet is wel wat out of tune evenals de cornetten daaropvolgend. De Arabische dans zorgt voor mooie momenten afgewisseld met weer wat rommelig en ongelijk spel. Het geeft wederom aan wat een geweldig lastig werk dit is om te spelen. De band perst alles er nog uit voor de finale. Een uitvoering met wisselende gevoelens.