VOBK 2024 A-Afdeling Brass Band De Bazuin A

Laatste update om 21:09 op Saturday, 20 April

Band: Brass Band De Bazuin - A
Dirigent: Jaap Musschenga

Programma:
Fanfare for the Best - Thomas Doss
The Svattered Disc - Wim Bex
Explorers to the Moon - Paul Raphael

Fanfare tor the Best - Thomas Doss. Kort werk geïnspireerd door beste vrienden en herinneringen aan goede tijden in prettig gezelschap. Thomas Doss schreef dit stuk voor de 50e verjaardag van zijn vriend Otto M. Schwarz.
Gave start door het A orkest van De Bazuin met dirigent Jaap Musschenga; 

The Scattered Disc - Wim Bex. Er is nog maar weinig bekend over 'The Scattered Disc', een gebied aan de buitenste regionen van ons zonnestelsel. In dit korte werk volgen we een wetenschappelijke op haar traject van buiten naar binnen.
Vrij forse start van de compositie; samenspel daarentegen is simpelweg top. De band brengt een doordachte uitvoering waarbij de solide klank opvalt, en waarbij de dynamiek wat ruim van opzet was.


Explorers on the Moon (Paul Raphael) vormt het vervolg op Paul Raphaels eerdere werk Destination Moon uit 2017. Het werd in 2019 gecomponeerd ter gelegenheid van de vijftigste gedenkdag van de maanlanding in 1969. De inspiratiebron was Kuifje de beroemdste creatie van de Belgische auteur en striptekenaar Georges Remi, die bekender is onder zijn pseudoniem Hergé. Het uitgangspunt voor de muziek is diens verhaal uit 1950 waarin Kuifje en zijn medeavonturiers de maan bezoeken, bijna twintig jaar voor de eerste échte maanlanding. Dit fantastische werk, dat uit drie delen ‘Space’, ‘Nightmare Land’ en ‘The Journey Home’ bestaat, is een van de meest spectaculaire wedstrijdwerken uit recente jaren.
Op het kleine podium is het passen en meten met de ruimte; voor de start van het werk zijn de cornetten achter de gordijnen gaan staan. Het sorteert wél een gaaf effect. Solisten zijn in goede vorm; 'Space' krijgt heerlijk vorm en we stappen in in het verhaal. Mooie overgang nnaar het snelle Energico. Zeer veel detail te beluisteren, wel neemt men iets minder risico door de wat ruime dynamiek. Veel valt te genieten van het samenspel; ook de percussie-sectie draagt uitstekend bij met strakke support. Wat kleine oneffenheden in de overgang naar het Misterioso. Knappe Cadenza door de principal cornettiste; treffend vervolg door het midden- en laag koper. Knap staaltje beheersing ook van de euphonium, chappeau! Alle solisten presteren uitzonderlijk. Een mooi gedragen deel straalt rust uit en vormt een mooi contrast naar 'the Journey Home'. Zeer verzorgd spel blijft hoorbaar en de spanning blijft ons vasthouden in het verhaal van Kuifje. Een grootse finale sluit dit wervelend optgreden af.