VOBK 2024 A-Afdeling Brass Band Buizingen

Laatste update om 17:08 op Saturday, 20 April

Band: Brass Band Buizingen:
Dirigent: Tijl Verhaeghe

Programma:
Emigration - Integration - Stan Nieuwenhuis
The Scattered Disc - Wim Bex

The Scattered Disc - Wim Bex. Er is nog maar weinig bekend over 'The Scattered Disc', een gebied aan de buitenste regionen van ons zonnestelsel. In dit korte werk volgen we een wetenschappelijke op haar traject van buiten naar binnen.

Een wat wijfelende start van het plichtwerk; de A-Afdeling is van start met Brass Band Buizingen op het podium. Met dirigent Tijl Verhaeghe een nieuw gezicht op de bok bij deze band. 

Het werk Emigration - Integration - Stan Nieuwenhuis werd oorspronkelijk geschreven voor Stavanger Brass band voor de SIDDIS 2019. Tijdens de VOBK speelt Brassband Buizigen dit indrukwekkende werk. Het muzikale verhaal bestaat uit acht delen: 1. Prologue, 2. Fear, 3. Desire, 4. Security, 5. Connectedness, 6. Anger, 7. Loneliness, 8. Love en gaat over mensen die alles achterlaten op zoek naar een beter leven en alles wat ze daarbij voelen onderweg. Angst, verlangen, veiligheid, verbondenheid, woede, eenzaamheid, liefde, ... Na een levensgevaarlijke tocht lijkt het ergste voorbij maar begint het complexe proces van integratie in een nieuwe wereld die niet begrijpt wat je hebt meegemaakt, die je wantrouwt, die je uitspuwt. Met Emigration|Integration wil Stan Nieuwenhuis de gevoelens van de mensen tonen achter de cijfers. De nuances van het verhaal. In deze uitvoering volgen we Sajid Khan Nasiri, die op zijn veertiende Afghanistan ontvluchtte en uiteindelijk in België terecht kwam. Sajid Khan Nasiri maakte samen met Eefje Blankevoort en Els van Driel hierover de documentaire The Mind Game. Tijdens de uitvoering zijn fragmenten van Sajid uit de documentaire te horen.

I Proloog (Prologue)
II Angst (Fear)
III Verlangen (Desire)
IV Veiligheid (Security)
V Conectedness (bass sectie feature)
VI Woede Anger
VII Eenzaamheid (hoorn, cornet, bartione, euphonium)
VIII Loneliness

Een werk waarbij de componist ons meeneemt naar de gevoelens van de mensen achter de cijfers. Een energieke prologue waarbij we Buizingen meer comfortabel op het podium horen. Het aangrijpend verhaal (we horen de stem van Sajid) waarin  van angst wordt treffend vertolkt (zang voegt nog een extra dimensie toe!). Het gebruik van de verschillende percussie-instrumenten maakt het deel nog intenser. Deel 3 (Desire) levert goed en strak geregisseerde tuttispel op waarbij we verhaallijn zeker kunnen volgen. Security met een overtuigde euphonium-solist in de hoofdrol. Goed klinkend ensemble-spel. Wat een muziek komt er van het podium af; deel 5 is zo mooi geschreven en de uitvoering is echt gaaf! Het verhaal vervolgt met het deel Anger (woede) waarbij de componist er wederom in slaagt de woede op treffende wijze om te zetten in muziek; en dat doet Buizingen voortreffelijk! Loneliness is wat ruim in de opzet, mooie solisten tijdens dit deel, niet vrij van wat stemmings-problemen. Het zou wat fijner, subtieler mogen klinken wat ons betreft. Maar wát een mooie muziek! Liefde (deel 8) is het afsluitende deel; we horen veel kleuren en voelen de compassie door de muziek heen; ook het zang-element draagt (opnieuw) bij aan een extra dimensie. Een bijzonder werk met een diepe betekenis...