ONFK 2024: de voorbereidingen

Laatste update om 08:17 op Wednesday, 3 April

Fanfare Wilhelmina Easterein Easterein, maakt zich op voor haar deelname aan de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen (ONFK) in de 2e divisie. Onder leiding van dirigent Wilbert Zwier hebben ze zich sinds 5 februari 2024 intensief voorbereid, met sectierepetities en studiedagen.

Met een opmerkelijke mix van leden, variërend van het oudste lid, dat al 80 jaar oud is en al 60 jaar lid van de muziekbond, tot het jongste lid, dat bijna 17 wordt, 

Het verplicht werk, genaamd "Frames of Mind", onderscheidt zich door zijn ongebruikelijke structuur en sfeer. "Veel ritmes met geleidelijke tempiwisselingen," legt dirigent Wilbert Zwier uit. "Het geheel is bijzonder en anders dan anders. Het blijft leuk om aan te werken."

Om zich voor te bereiden op het ONFK, heeft het orkest de hulp ingeroepen van gastdirigent Erik van de Kolk. Het orkest heeft een try-out concert achter de rug en zal nog een generale repetities hebben om het gevoel van wedstrijddruk te simuleren en waardevolle ervaring op te doen.

Bijzondere dempers en andere instrumentale veranderingen worden toegepast om het gewenste geluid te bereiken. "Verschillende dempers bij de trompetten en doekjes bij de bugels om een gedempt geluid te maken," legt Zwier uit.

De deelname aan het ONFK biedt Fanfare Wilhelmina Easterein niet alleen een kans om hun muzikale vaardigheden te tonen, maar ook om deel te nemen aan een stimulerende en gezellige sfeer, vooral omdat ze het combineren met een studieweekend.

Dirigent Wilbert Zwier richt zich op subtiliteit en het behoud van basiskwaliteit tijdens de voorbereidingen. "Voor mijn gevoel is ‘subtiliteit’ het codewoord in dit werk," zegt Zwier. "Daar werken we in de voorbereidingen veel aan."