ONFK 2024: de voorbereidingen

Laatste update om 09:30 op Monday, 25 March

In aanloop naar de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen (zaterdag 6 april) van 2024 laat CU Brass deelnemende orkesten aan het woord. Eén van de deelnemers in de 2e divisie is Muziekvereniging Wilhelmina Numansdorp met dirigent Jeroen Schippers.

Namens het orkest vertelt Viola van der Waal: "Jeroen Schippers is sinds afgelopen zomer onze nieuwe dirigent van het fanfareorkest van Muziekvereniging Wilhelmina Numansdorp. Het is leuk om voor het eerst met deze nieuwe dirigent naar een kampioenschap toe te werken. En ook mede dankzij hem zijn er enkele nieuwe leden bijgekomen en oud leden teruggekomen, dus dan klinkt het ook beter om met een voller orkest aan een kampioenschapsstuk te werken. Ook leuk om met elkaar met de bus naar Drachten te gaan en er een leuke dag van te maken."

Dirigent Jeroen Schippers over het verplichte werk Frames of Mind - Marco Pütz: "Het werk Frames lijkt op het eerste gezicht een prima te spelen werk, totdat je er echt in gaat duiken met z’n allen. Je ontdekt een veelzijdigheid aan kleuren, secties die elkaar afwisselen en motieven van elkaar overnemen. Mooi is ook de manier waarop Marco Putz speelt met de demper-kleuren bij de trompetten, straights Harmons en Wa-wa mutes, de afwisseling tussen scherp en zacht koper en het '3-notige' motief dat hij eigenlijk constant hanteert. In snelle notenwaarden, maar ook in langzamere notenwaarden. De moeilijkheid zit hem echt in de opbouw van tempi en muzikaliteit. Het is erg helder en transparant geschreven, maar daardoor ligt het voor alle secties ook echt wel open. Onze kracht ligt denk ik vooral in de muzikaliteit en klank van onze orkest. Er zit een constant verlangen in het stuk naar de 2 tutti passages toe. De apotheose aan het einde is voor ons denk ik toch wel het hoogtepunt waar we naartoe werken. Al met al een zeer goed gecomponeerd werk met vele individuele uitdagingen voor iedere stem in het orkest."

Het orkest is half december gestart met de voorbereidingen en heeft naast de eigen dirigent een aantal malen gewerkt met dirigent Arie Stolk.

Op de vraag of er - naast dit specifieke grote fanfare-evenement nog meer mogelijkheden voor fanfares moeten zijn om zich op wedstrijdpodia te meten zegt Viola: "Bij ons in de regio (Hoeksche Waard) zijn best veel muziekverenigingen. Daar is een overkoepelende federatie die ook (bijna) elk jaar een Hoeksche Waards muziekfestival organiseert. Daarnaast organiseren wij ook eigen optredens voor de inwoners in het dorp en uitwisselingsconcerten. Echter is een kampioenschap af en toe ook leuk om naartoe te gaan en dan is Drachten wel een eindje weg ipv iets dichter bij huis. Dus dit is onze 1e keer dat wij deelnemen, idee van onze nieuwe dirigent, dus we zijn benieuwd!"

Foto: aanlevering Wilhelmina Nuamansdorp