Jeugd bundelt krachten in 
Frysk Gelderse fanfare-experience

Laatste update om 12:28 op Wednesday, 13 March

Op zaterdag 23 maart verzorgt het Frysk Jeugd Fanfare Orkest (FJFO) een concert met het jeugdorkest van muziekvereniging Concordia uit Oldebroek in mfc 'De Mande' in Nijlân. Het wordt een speciale avond met luistermuziek uit diverse genres zoals pop, film en speciale fanfarecomposities. Het concert begint om 20.00 uur en de entree is 5 euro.

De samenwerking tussen het FJFO en Concordia begon vorig jaar op een festival in het Belgische Neerpelt. De dirigenten Syde van der Ploeg en Hendry van Loo en de jeugd klikten goed. Dit resulteert nu in een gezamenlijk concert, waarbij beide jeugdfanfares een eigen programma hebben maar ook enkele stukken samen spelen.

Het programma omvat onder andere 'When Earth and Sky Meet' en 'Adamas' van de Groningse componist Arend Gerds. Het FJFO heeft hard gewerkt aan 'When Earth and Sky Meet' tijdens een studiedag met Gerds eerder dit jaar. Verder speelt het FJFO bekende muziek uit de film 'ET' en het prachtige stuk "Water of Thyne".

De 18-jarige Michiel Bron voert de xylofoonsolo 'Czardas' uit en is geselecteerd voor de Europese Jeugd Brassband. Concordia presenteert onder andere het 'Concerto for drumset & fanfare'. Beide orkesten spelen samen het bekende 'Twins' van Jan Haderman en sluiten af met 'Music' van John Miles, waardoor het concert een echte fanfare-ervaring belooft te zijn.

Het FJFO werd opgericht in 1997 om jongeren enthousiast te maken voor blaasmuziek, met de fanfare als specifieke orkestvorm. Sinds 1999 staat Syde van der Ploeg uit Tzummarum aan het roer. Concordia's b-orkest, onder leiding van Hendry van Loo, telt ongeveer 35 leden en fungeert als opleidingsorkest voor het A-orkest van Concordia. Het B-orkest komt uit in de 4e divisie en legt de nadruk op muzikale ontwikkeling en samenspel, met een gevarieerd repertoire van koralen tot lichte muziek en serieuze concertwerken.