VLOF 2024: Dirigent Lars Corijn van fanfare St. Jansvrienden Wiekevorst

Laatste update om 18:38 op Tuesday, 13 February

In de aanloop naar het Vlaams Open Fanfare Kampioenschap (VLOF) op zaterdag 9 en zondag 10 maart in Heist-op-den-Berg spreekt CU Brass met componisten en dirigenten over hun bijdrage aan dit kampioenschap. De jonge dirigent Lars Corijn neemt deel met Koninklijke St. Jansvrienden uit Wiekevorst waar hij nu anderhalf jaar de leiding heeft. 

Hoe kwam de keuze om deel te nemen aan het Vlaams Open Fanfarekampioenschap 2024 tot stand?
Fanfare Sint Jansvrienden is een ambitieuze vereniging die zich in 2016 nog onder leiding van Kristof Falise in de superieure afdeling presenteerde op het VLOF. De deelname aan het VLOF 2024 is een mooie gelegenheid om de nieuwe en nauwe muzikale band tussen dirigent en orkest te laten beoordelen door een jury van autoriteiten in het fanfare landschap.

Hebben jullie een specifiek doel voor ogen met deelname?
We zijn niet alleen ambitieus als vereniging maar ook leergierig en staan open voor nieuw repertoire, uiteenlopende genres en niveaus. De feedback van de jury zullen we dan ook ter harte nemen en meenemen in de voorbereiding van een deelname aan het WMC in 2026.

Heeft het orkest al eerder deelgenomen aan wedstrijden?
De laatste wedstrijd was ook het VLOF in 2016.

Hoe lang is de voorbereiding op dit specifieke evenement?
Het programma voor het VLOF staat sinds begin november op de lessenaar. Het keuzewerk was echter al een tijdje gekend.

Zijn er sectie/extra repetities geweest in voorbereiding naar dit evenement?
Voor alle secties zijn er aparte momenten om sectioneel te repeteren.

Er wordt gewerkt met een opgelegd werk, binnen de brassbandwereld is dit meer gewoonte dan bij de harmonieën en fanfares. Hoe kijkt u aan tegen deze keuze, om te werken met een plichtwerk?
Het plichtwerk in ereafdeling is een bekend stuk voor de vereniging. Toen Simon Van Hoecke dit stuk schreef was hij ook aan de slag als dirigent bij ons orkest. We hebben dus het voordeel dat we de intenties van de componist volledig hebben mogen ervaren tijdens de creatie van het stuk.

Wat vindt u van het niveau van het verplichte werk?
Het is een werk dat echt bij onze vereniging past. De manier van ontwikkeling in melodieën, de algehele dynamische opbouw van het werk, de boeiende en expressieve solo’s. We kijken er enorm naar uit om dit tot in de puntjes uit te werken en op het VLOF als één van de zeven orkesten te laten horen.

Voor welk vrij werk hebben jullie gekozen en waarom dit specifieke werk? 
Wij kozen voor een klassiek, ‘oud’ repertoirewerk voor fanfare: Tintagel Castle van Leon Vliex. Wij vonden dit werk tijdens het rondsnuffelen in het fanfarearchief en waren direct gefascineerd door de symfonische manier van orkestratie van de compositie. Door onze interpretatie van het werk past het ook enorm als tegenhanger van het plichtwerk. De beide werken vormen ook de basis van onze jaarconcerten (in het thema Odyssee) die we twee weken na het VLOF zullen brengen voor ons vertrouwde publiek.

Wilt u verder nog wat kwijt betreffende VLOF2024?
We kijken er enorm naar uit!