Gerard Klaucke neemt afscheid

Laatste update om 20:14 op Monday, 1 January

CU Brass gaat ook in het nieuwe jaar vol goede moed en met veel vertrouwen bezig met het vergaren en publiceren van nieuws in onze sector. Bedenker en mede-initiator van CU Brass, Gerard Klaucke, heeft na zes jaar een stap teruggedaan. Over een aantal maanden mag hij van zijn welverdiende pensioen gaan genieten. De drukke werkzaamheden die hij nu nog heeft brengen hem soms in een lastige situatie, want hij kan niet altijd gehoor geven aan de activiteiten en verplichtingen die voor CU Brass zijn vereist.

Een korte loopbaan in de brassbandwereld was het zeker niet, want Klaucke begon al in 1982. De eerste 23 jaar als slagwerker van de Amsterdam Staff Band. In 2002 zette hij samen met een Engelse vriend World of Brass (WOB) op en zes jaar later werd het Holland Brass Festival bedacht, waarin de beste brassbands werden uitgenodigd om galaconcerten te geven. Een memorabele uitvoering van Vitae Aeternum, door hem in opdracht geschreven door Paul Lovatt Cooper werd uitgevoerd in De Lawei in Drachten. Ook Brass-Info is een aantal jaren onder zijn hoede geweest, wat begon met een simpele zwart-wit uitgave werd een full colour magazine. Buiten de landsgrenzen van ons land is Klaucke ook actief geweest. De vele cd-ontwerpen van WOB van gerenomeerde bands, zoals Black Dyke, Cory, Grimethorpe, Brighouse, Leyland, Faireys. Het zijn er te veel om allemaal op te noemen. De programma's van Brass in Concert, de Nationals en de wekelijkse Britisch Bandsman uitgave iedere dinsdag.

Op de vraag van CU Brass of hij de betrokkenheid gaat missen zegt hij: "Natuurlijk, maar ook ik besef dat er op een bepaald moment een andere kapitein met een nieuwe koers voor het schip CU Brass komt. Ik heb in het verleden zulke prachtige momenten beleefd die ik nooit zou hebben ervaren als ik was gaan stilzitten. Ik denk daarbij aan een aantal dingen zoals het bijwonen van de opname van Peter Roberts Legend cd met YBS. Het telefoontje van Nick Childs om in 2005 de Black Dyke te begeleiden tijdens hun, achteraf succesvolle, deelname aan de EBK in Groningen. Dat telefoontje was voor mij heel bijzonder. Niet zozeer omdat Nick mij belde, want dat gebeurde vaker, maar wel omdat hij zei -nadat ik had aangegeven dat ik de zaken zou gaan oppakken- ik wil ook dat jij meespeelt tijdens het galaconcert! Een onvergetijke avond, toen ik een jasje in mijn handen kreeg gedrukt en vol ongeloof stond te kijken. John Doyle, toen de flugellist van de Black Dyke keek mij aan en zei de onsterfelijke woorden: Gerard, Living the Dream!! Het telefoontje van David King in de "middle of the night" waarbij hij vrolijk de correctie wilde doornemen van de Kings of Europe CD. Kortom, veel mooie dingen meegemaakt!"

CU Brass is zich bewust van de taak die het heeft en hoopt dat iedereen een bijdrage wil leveren aan de in standhouding van het medium, dit ter ondersteuning van de sector die het niet makkelijk heeft. De leegloop van orkesten, mede door de nasleep van corona, zijn zaken die het er niet makkelijker op gemaakt hebben. Daarom is het te prijzen dat CU Brass de uitdaging aangaat om door te gaan. Wij wensen Gerard alle gezondheid en een welverdiend pensioen. En om maar met zijn veelgebruikte uitspraak te besluiten, dat getoeter... je kan er niet zonder!