European Championship for Wind Orchestras

Laatste update om 19:10 op Thursday, 23 November

Op 25 mei 2024 vindt de 4e editie van het European Championship for Wind Orchestras (ECWO)– het Europees kampioenschap voor harmonieorkesten – plaats in de Noorse hoofdstad Oslo. Nederland doet voor het eerst niet mee. De orkesten die zijn uitgenodigd durven het financiële risico niet aan, zegt ECWO-woordvoerder Toon Peerboom uit Kerkrade tegen 1Limburg.

Het tweejaarlijks kampioenschap werd in 2016 en 2018 gewonnen door respectievelijk de Koninklijke Harmonie van Thorn en Harmonie St. Michaël van Thorn. Op het EK afgelopen voorjaar in Amiens werd Nederland vertegenwoordigd door de Koninklijke Harmonie 'Sophia's Vereeniging' uit Loon op Zand. 

Nu staan er negen orkesten op de deelnemerslijst die volgend jaar spelen in het Oslo Konserthus:

Cittadinia Band Alceo Cantiani, Italië 
Concertband Maasmechelen, België
LandesJugendBlasorchester, Duitsland
Musikkforeningen Nidarholm, Noorwegen (Europees Kampioen)
Orchestre d'Harmonie de la Région Centre, Frankrijk
Rødovre Concert Band, Denemarken
Strusshamn Musikkforening, Noorwegen
Harmonieorkest van de Universiteit van Letland
Uppsala Blåsarsymfoniker, Zweden

"Na drie edities in het hart van Europa verhuizen we naar het noorden van ons continent. Net als de deelnemers proberen we grenzen te verleggen en nieuwe paden te verkennen," aldus Jan Matthys (voorzitter van ECWO).

Alle harmonieorkesten presenteren een eigen keuzeprogramma met onder andere het verplichte werk 'Dirty Dancing' van de Noorse componist Torstein Aagard-Nilsen. De ECWO heeft een internationale jury bestaande uit Annick Villanueva (Frankrijk), Ole Kristian Ruud (Noorwegen) en Mark Heron (Schotland). De jury wordt geleid door de onafhankelijke, niet-stemgerechtigde voorzitter Jan van den Eijnden.

Tijdens het kampioenschap vinden er ook verschillende randevenementen plaats, met veel mogelijkheden om elkaar te ontmoeten, met elkaar te praten en ideeën uit te wisselen:

Vrijdag 24 mei
14:00 - 16:00     Internationale rondetafelconferentie, Sentralen, Øvre Slottsgate 3 

Zaterdag 25 mei
Wedstrijddag

Zondag 26 mei
Dirigentendag in Sentralen 12:00 - 17:00, masterclass en clinics. Op het podium Lillestrøm Musikkorps, tweede in de Noorse nationale wedstrijd van 2023. Professor Ole Kristian Ruud is de docent.

ECWO is blij dat de Noorse muziekfederatie, Norges Musikkorps Forbund (NMF), als ervaren Europese wedstrijdorganisator, dit evenement organiseert. NMF laat iedereen een fantastisch en meeslepend evenement beleven!

De ticketverkoop start vanaf 10 december via https://oslokonserthus.no/. Meer informatie volgt binnenkort op de website van ECWO.