Onderzoek Dirigenten en bestuurders in beweging

Laatste update om 20:40 op Sunday, 11 June

In het onderzoek 'Dirigenten en bestuurders in beweging' zijn acht hoofdvragen beantwoord die betrekking hebben op de harmonie-, fanfare- en brassmuzieksector (de HaFaBra-sector). Dit onderzoek, uitgevoerd door LKCA in samenwerking met belangrijke spelers in de sector, waaronder de KNMO, BvOI, WMC en Musidesk Rijnbrink, heeft als doel de invloed van maatschappelijke ontwikkelingen op verenigingen en het werk van dirigenten te onderzoeken.

Om deze vragen te beantwoorden, is gebruik gemaakt van een literatuurstudie met 33 bronnen, 26 diepte-interviews met dirigenten en bestuurders verspreid over het land, en een vragenlijstonderzoek waarbij 141 dirigenten en 299 bestuurders hun antwoorden hebben gegeven. Dit onderzoek biedt inzicht in de beleving van dirigenten en bestuurders met betrekking tot maatschappelijke ontwikkelingen, de invloed ervan op de sector, de opleidingen, competenties en beroepsinvulling. De resultaten van het onderzoek kunnen dienen als basis voor de HaFaBra-partijen bij het formuleren van hun toekomstplannen.

Uit het onderzoek zijn acht hoofdvragen naar voren gekomen die in deze publicatie in hoofdlijnen worden beantwoord. Daarnaast worden enkele opvallende inzichten besproken die uit het onderzoek naar voren zijn gekomen.

Bij de KNMO zijn meer dan tweeduizend muziekverenigingen aangesloten, wat een aanzienlijk deel is van het totaal aantal muziekverenigingen in Nederland. Gemiddeld zijn er bij een vereniging twee dirigenten actief, maar zij werken doorgaans niet fulltime voor één vereniging. De meeste dirigenten combineren het dirigeren bij verschillende verenigingen met andere werkzaamheden om voldoende inkomen te genereren.

Dit onderzoek biedt waardevolle inzichten in de uitdagingen en veranderingen waar dirigenten, instructeurs en muzikaal leiders in de HaFaBra-sector mee te maken hebben. Het stelt de sector in staat om zich aan te passen aan maatschappelijke ontwikkelingen, zoals vergrijzing en krimp van ledenaantallen, en om de benodigde competenties te identificeren en integreren in de dirigentenopleidingen. Zo kan de sector blijven floreren en de harmonie-, fanfare- en brassmuziek levendig houden in Nederland.

Download het onderzoek HIER