EBK 2023: Own Choice - 3BA Band

Laatste update om 17:53 op Monday, 8 May

A Gabrieli Fantasy (Bert Appermont)
'A Gabrieli Fantasy' is een uitgebreide verkenning van 'Canzon in Double Echo a 12', geschreven in 1608 door de Italiaanse componist Giovani Gabrieli. De Belgische componist Bert Appermont koppelde in het werk vijf elementen op basis van drie zogenaamde koren (groepen koperblazers), die zowel afzonderlijk als samengevoegd spelen. Deel 1 presenteert de originele melodie, die al snel wordt aangepast naar de vorm van een Toccata. Daarna volgen Chorale, Scherzo en een sarcastische canon tussen de drie groepen. De finale brengt de muziek terug naar zijn glorieuze thema, waarna het prestissimo-einde alle elementen samenvoegt tot een glorieuze climax.

Klassieke opzet met veel geluid door de ensembles, gevolgd door een snel opgezet Toccata waarbij het samenspel even onder druk staat. Het is wel erg fors van opzet. Hoewel er goed wordt gemusiceerd, is de overall-klank te fors en dat gaat ten koste van de muziek. Zonder risico te nemen start het Chorale deel; het samenspel is echter strak geregisseerd door dirigent Corsin Tuor. Mooie flugel- en bariton (waarbij de bariton in het ensemble blijft zitten). De begeleiding onder de solisten is te sterk, opnieuw gaat dit ten koste van de muziek. Aan trefzekerheid geen gebrek, maar we missen de finesse in dit deel.

De Canon wordt speels gebracht waarbij de band hecht blijft samenspelen. Er zit heel veel potentie in deze band en bij vlagen komt dt er ook op voortreffelijke wijze uit. De opmaat naar de finale blijft goed van klank en het prestissimo is zeer geraffineerd in de techniek, soms wat overmoedig wat het spel enigzins ruw maakt. De finale mist wel nuance in de dynamiek, maar drive heeft het zeker! Wat een uitvoering!