EBK 2023: testpiece, 3BA Band

Laatste update om 17:29 op Friday, 5 May

Aurora was de Romeinse godin van de dageraad. Elke dag opende ze de poorten van het oosten met haar roze vingers en reed ze met haar strijdwagen in een gloeiende schoorsteenmantel door de lucht, vergezeld door kinderen, en kondigde ze de komst van haar broer, Sol (de zon) aan. Het natuurlijke fenomeen Aurora Borealis (of "noorderlicht") is wat de Romeinen inspireerde tot deze personificatie van de dageraad en het kan een mysterieus iets zijn om te aanschouwen, van zowel schoonheid als ontzag. De dageraad kan een symbool zijn voor veel dingen, zowel iets dat begint als eindigt. De eeuwenoude boodschap van Aurora kan daarom als tijdloos worden beschouwd. Haar oproep te midden van de vreugdevolle dans van de kinderen van de sterren dat er een nieuwe hoop, een nieuw licht op komst is, kan een geruststellend idee zijn voor iedereen in het licht van ontberingen.

Corsin Tuor en 3BA laten niet de mysterieuze opening horen; door de te sterke dynamiek mist het sfeer. De aanloop naar naar D is in een pittig tempo; de ff's zijn prachtig en helder en het samenspel is hecht. De overgang naar I is fraai vormgegeven. I kent een vrij forse opzet welke ten koste gaat van transparantie. Corsin Tuor leidt zijn musici op duidelijke wijze door de compositie; het werk blijkt goed speelbaar en we kunnen daardoor wel duidelijk de verschillen ontdekken in de details van het werk.

Het klein koper overheerst soms en ook sluipen er ongelijkheden in de uitvoering. BB blijft helaas te sterk in de dynamiek. CC is wat te snel; hierdoor mist het het donkere effet wat de componist beoogde. De aanloop naar FF is soms te fors in klank. Vanaf FF horen we mooie solisten, en vertelt de Duitse record-kampioen een mooi verhaal, al doet de ruime dynamiek af aan hetzelfde verhaal. II Mooie euphonium- en baslijn; helaas wordt de middengroep wat overspeeld. Stemming gaat wel wat opspelen in MM, er lijkt wat vermoeidheid in de band te sluipen.
Naar het slot toe blijft het technisch prima in orde en de spanning wordt opgebouwd; een hartelijk applaus voor deze band!