Zandtovenaar beeldt Kerst uit met Frysk Jeugd Fanfare Orkest

Laatste update om 19:23 op Monday, 5 December

Zandtovenaar Gert van der Vijver is te gast tijdens het kerstconcert dat het Frysk Jeugd Fanfare Orkest (FJFO) organiseert op vrijdag 23 december in kerkgebouw De Hoeksteen in Hallum. De bekende zandkunstenaar beeldt op geheel eigen wijze het kerstverhaal uit met zand en licht. Het FJFO zorgt voor de muzikale omlijsting met een keur aan kerstmuziek: van klassiek tot populair. Zangeres Sera Noa is ook van de partij en verzorgt een bijzonder onderdeel van het concert. De aanvang is 20.00 uur. Kaarten zijn in de voorverkoop te krijgen via www.fjfo.nl/kaarten of bij de kassa in de kerk.  

“Ja, het belooft een bijzondere avond te worden”, lacht Syde van der Ploeg, gevraagd naar het programma van het kersconcert. Van der Ploeg is dirigent van het FJFO dat dit jaar z’n 25-jarig bestaan viert. “Het is een geweldige ploeg”, omschrijft hij ‘zijn’ orkest. “Maar, we moeten aan de bak ,want we hebben een bomvol repertoire, een echte muzikale kerstmenukaart. En het is natuurlijk echt vét dat we dat samen met de Zandtovenaar mogen doen.” 

Zandtovenaar 
Toeval is de reden dat Gert van der Vijver in aanraking kwam met het Friese jeugdorkest. “We hebben al een keer eerder een optreden verzorgd met zijn dochter, Sera Noa”, verklapt Van der Ploeg. “Tijdens ons jubileumconcert in mei was Gert te gast. Hij was zo enthousiast over ons orkest dat we de afspraak voor dit kerstconcert konden maken. Daar zijn we best heel trots op!” 

Programma 
De Zandtovenaar zal, staande achter zijn lichtbak, het kerstverhaal uitbeelden. Hij doet dat in twee delen: voor en na de pauze. Verder speelt het FJFO een heel bijzondere uitvoering van ‘Stille Nacht’, waarbij Sera Noa zingt en de Zandtovenaar ‘tekent’. Verder kijkt Van der Ploeg erg uit naar de uitvoering van ‘Polar Express’ door het fanfareorkest. “Een prachtig, beeldend stuk waar orkest helemaal los in kan gaan.” 

‘Heel bijzonder’ 
Als kers op de taart noemt Van der Ploeg een speciale uitvoering van ‘Beauty and the Beast’, samen met de Zandtovenaar en Sera Noa. “Niet helemaal Kerst, maar wel héél bijzonder”, knipoogt hij. Het beloof al met al een geweldige avond te worden. “Ik kijk er écht naar uit”, besluit de dirigent. “En ik hoop dat we een volle kerk hebben. Dat verdient deze avond. Aan ons zal het niet liggen!”  

Het orkest 
Het FJFO is in 1997 opgericht om de jeugd enthousiast te maken voor blaasmuziek, met daarbij de fanfare als orkestvorm in het bijzonder. Sinds 1999 staat Syde van der Ploeg uit Tzummarum op de bok. Onder zijn leiding beleefde het orkest, dat ruim dertig jeugdleden telt tussen de 13 en 25 jaar, al vele hoogtepunten, in binnen- en buitenland. Continue wordt er gestreefd naar een zo hoog mogelijk muzikaal niveau, zonder dat dit ten koste gaat van het plezier van muziek maken.